Τάσος Κανταράς: "Η καρδιά του Σίσυφου"

Featured Τάσος Κανταράς: "Η καρδιά του Σίσυφου"

000 PPASCHOS 80X90 Γράφει-Επιμελείται: Παναγιώτης Πάσχος

Μετά το "Διαρκές φύλλο πορείας" το 2016 και το "Ανυπότακτοι δύσκολων καιρών" το 2018, ο Τάσος Κανταράς κλείνει την τριλογία του με το βιβλίο του "Η καρδιά του Σίσυφου", που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2021. Όλα από τις εκδόσεις Τόπος. Το πρώτο του βιβλίο αρχίζει από το τέλος του 19ου αιώνα και φτάνει στην εποχή του Μεσοπολέμου, αναδεικνύοντας τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής μέσα από τη ζωή και τους αγώνες απλών ανθρώπων. Στο δεύτερο, θα δούμε τον κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος να επιστρέφει στο χωριό του μετά από τέσσερα χρόνια του εμφυλίου, όπου ζει με τους άλλους ήρωες του βιβλίου τα παθήματα της μετεμφυλιακής Ελλάδας στην περιοχή.
"Η καρδιά του Σίσυφου", είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας του συγγραφέα, στο οποίο ιστορία, κοινωνικοί αγώνες και πολιτική δένονται αρμονικά με την μυθοπλασία, μέσα από την ζωή του κεντρικού ήρωα, του Σίσυφου, η οποία διαδραματίζεται ξεκινώντας από το μικρό ορεινό χωριό του στην Μακεδονία και φτάνει μέχρι την μακρυνή Αργεντινή.

H πολυβραβευμένη συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου στις "Σκέψεις της για το βιβλίο του Τάσου Κανταρά "Η καρδιά του Σίσυφου", γράφει:
"... Ο συγγραφέας Τάσος Κανταράς, σοφά εκτυλίσσει τον μύθο του γύρω από τον κεντρικό ήρωα, με λόγο καίριο και συνοπτικό, που δεν περιγράφει αλλά γράφει. Με άρτιο γλωσσικό εργαλείο μας ξεκινάει από τους μύθους και τις δοξασίες ενός μικρού τόπου στη βόρεια Ελλάδα, και ενώνει τους ήρωες του με τα πάθη, τους αγώνες και τα παθήματα του κόσμου. Από τους δωσίλογους και τους ασφαλίτες που κυβερνούν την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο, στην Αμερική του Μακάρθυ και από την Κούβα της επανάστασης στην Αργεντινή της χούντας του Βιντέλα, όλη η γη σχεδόν ένας κύκλος βίας, όπλων, χαφιεδισμού, βασανιστηρίων, όλα για το όνειρο της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέσα σε αυτόν τον κύκλο φέρνει η ζωή ή η Νέμεσις τον Σίσυφο, για να γνωρίσει όλα τα πρόσωπα της ζωής βαστώντας σταθερά τον βράχο του στους ώμους.
Πράγματι όσο διάβαζα το βιβλίο ένιωθα τον κύκλο του να με αγκαλιάζει και στο τέλος να αισθανθώ την κάθαρση και λόγω του ηδυσμένου λόγου και ένεκα των κοινών παθημάτων των ανθρώπων όπου γης. Ο συγγραφέας χωρίς να πέφτει σε μελοδραματισμούς, προσφέρει συγκίνηση και αναγνωστική απόλαυση. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και αφήνει πίσω του τη αύρα της καλής λογοτεχνίας.
Ας είναι καλοτάξιδο και να κυκλώσει μεγάλο μέρος των αναγνωστών."

Ο Κώστας Ήσυχος, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συμπληρώνει:
"Στο κοινωνικό-πολιτικό μυθιστόρημα του Τάσου Κανταρά, ο έρωτας, η πίστη σε έναν καλύτερο κόσμο, η ανθρώπινη αδυναμία, συναντούν την ανθρώπινη υπέρβαση εκείνων που μάχονται για τους πολλούς... Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αργεντινή, διαβάζοντας το βιβλίο του Τάσου Κανταρά νιώθω να με ταξιδεύει πίσω στην αγαπημένη δεύτερη πατρίδα μου, που για χάρη της πολλοί Έλληνες και Ευρωπαίοι πρόγονοί μας διέσχισαν τον περασμένο αιώνα το μεγάλο ωκεανό, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Την Αργεντινή με τις δικτατορίες και τις οικονομικές κρίσεις, που παρόμοιες ζήσαμε και στη χώρα μας. Αλλά και το επαναστατικό πνεύμα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, της πατρίδας των παράτολμων, που παραμένει ζωντανό, τροφοδοτώντας ελπιδοφόρες εξελίξεις όχι μόνο στην ιστορική ήπειρο αλλά και σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Όσοι και όσες από τις μικρές μας ηλικίες αμφισβητούσαμε κανόνες φτιαγμένους για μας χωρίς εμάς, όσοι δραπετεύαμε σε ομορφότερους κόσμους και σε αναπάντεχες περιπέτειες, όλοι κουβαλάμε έναν Σίσυφο μέσα μας, που αμφισβητεί τους θεούς και τους μεταφυσικούς κανόνες.
Όταν όμως ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες και τα οράματα που αλλάζουν τους τροχούς της ιστορίας, τότε τα ταξίδια σαν το βιβλίο του Τάσου Κανταρά αφυπνίζουν μέσα μας πόθους και αρετές που αισθανόμαστε ότι αντανακλούν τα ξεχασμένα μας όνειρα.
Ευχαριστώ Τάσο που κρατάς ακόμα τα όνειρα μας ζωντανά!"

"Στην καταρρακωμένη Ελλάδα της Κατοχής, που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες ήταν θύματα του μετεμφυλιακού αστυνομικού κράτους, της εκκλησίας που εξουσίαζε ψυχές και συνειδήσεις και του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων που δεν μπορούσες ούτε για εργάτης να πας αν ήσουν φακελωμένος, ο Σίσυφος δεν φοβήθηκε, δεν υποτάχτηκε. Δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το πεπρωμένο του αγώνα για την κοινωνία που οραματιζόταν. Μετανάστευσε γιατί δεν μπορούσε να φυλακιστεί. Η Αμερική, η επανάσταση στην Κούβα και η δικτατορία στην Αργεντινή τον ατσάλωσαν. Οι συνοδοιπόροι του που κινούνται μέσα στο μυθιστόρημα τον στήριξαν στα βήματα του. Το κυνηγητό στις χώρες της Λατινικής Αμερικής έρχεται παράλληλα με τις γλαφυρές περιγραφές και ηρεμούν τον αναγνώστη. Οι οικονομικές κρίσεις των χωρών αυτών που είναι γνώριμες στη χώρα μας, το εμπάργκο της Κούβας, ο Τσε Γκεβάρα έρχονται στις 303 σελίδες του να μας συναρπάσουν. Όπως και οι πληροφορίες για εκείνη την εποχή που δεν κουράζουν αλλά είναι απαραίτητες στο να κατανοήσει ο αναγνώστης την ιστορία!
Κι αν οι αναγνώστες περιμένουν διαβάζοντας όλα αυτά, ένα δοκίμιο σε ξύλινη, πολιτική γλώσσα, τους διαβεβαιώνω ότι θα απολαύσουν ένα μυθιστόρημα με πολλές όμορφες περιγραφές, τόπους και ξεχωριστούς ανθρώπους... Καλοτάξιδο να είναι Τάσο Κανταρά! Μετά από αυτό το βιβλίο, πιστεύω πως πολλοί αναγνώστες θα πάρουν δύναμη και θα νιώσουν μικροί Σίσυφοι. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη αυτό το πρότυπο, ας είναι και μύθος!" γράφει στην κριτική της η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη (bookia.gr).

"Ο συγγραφέας Τάσος Κανταράς συμπληρώνει με αυτό το βιβλίο του μια καταγραφή σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων του 20ου αιώνα. Ο κεντρικός του ήρωας πατάει γερά στα θεμέλια που έριξαν υπαρκτά πρόσωπα στα προηγούμενα δύο βιβλία του, ("Διαρκές φύλλο πορείας" και "Ανυπότακτοι δύσκολων καιρών" εκδ. Τόπος), δεν φοβάται να ανοιχτεί πέρα από τα ελληνικά σύνορα και να βρει αδελφικούς δεσμούς και κοινούς τόπους σε "σύγχρονους Σίσυφους που αγωνίζονται και επιμένουν για το δικό τους ακατόρθωτο".
Μυθοπλασία και ιστορικά γεγονότα ευθυγραμμίζονται με τέτοιο τρόπο που, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, "η ιστορία γίνεται ένα μυθιστόρημα που συνέβη και το μυθιστόρημα μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί" γράφει στην παρουσίαση του βιβλίου η ιστοσελίδα dailythess.gr.

- Η ιστοσελίδα μας κι εμείς προσωπικά, ευχόμαστε με την σειρά μας "καλοτάξιδο" στο νέο βιβλίο του Τάσου και στον ίδιο "το αστείρευτο πάθος που τον διακατέχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, να βρεί διέξοδο στην συγγραφή και επόμενου(ων) βιβλίου".

- "Η καρδιά του Σίσυφου", Κανταράς Τάσος, σελ.304, Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


- Παραθέτουμε εδώ πλήρη την κριτική της καταξιωμένης συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου

Σκέψεις για το βιβλίο του Τάσου Κανταρά "Η καρδιά του Σίσυφου".
Ελένη Πριοβόλου
Συγγραφέας.

"Πως δένονται οι άνθρωποι μέσα από την αλυσίδα των επαναστάσεων και των κοινωνικών αγώνων; Η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης, του μετεμφυλιακού αστυνομικού κράτους, της παπαδοκρατίας και του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, με τη μετανάστευση στην Αμερική, την επανάσταση στην Κούβα και την δικτατορία στην Αργεντινή;

Όλα τούτα τα διαπραγματεύεται στο εξαιρετικό του βιβλίο με τίτλο «η καρδιά του Σίσυφου», γύρω από τον κεντρικό κορμό που δεν είναι άλλο από την ζωή και τη δράση του βασικού ήρωα. Το όνομά του Ιωσήφ, όχι της βίβλου αλλά του Στάλιν-με το προσωνύμιο Σίσυφος για τον φόβο των «Ιουδαίων», ή φύλαγε το παιδί και το μέλλον του από τα τέρατα και τα στοιχειά της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Ο Σίσυφος λοιπόν είχε την τύχη και την ατυχία, να γεννηθεί από επαναστάτες γονείς, αντάρτες τους ΕΛΑΣ και εν συνεχεία του Δημοκρατικού Στρατού, που η χρεία τους ανάγκασε να περάσουν τα σύνορα αφήνοντας τη μέριμνα του παιδιού τους στον μοναδικό συγγενή τον Νικήτα, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το παιδί στο άσυλο της Φρειδερίκης και το μεγάλωσε σαν δικό του.
Μεγαλώνει στην καθημαγμένη από τον πόλεμο και τον εμφύλιο ύπαιθρο ο Σίσυφος, και εξελίσσεται σε πνεύμα φωτεινό και ανήσυχο. Ατσαλώνεται μέσα στη φύση, σε μια συνεχή αναμέτρηση τους σκληρούς βουνίσιους χειμώνες και την πολιτισμική όσο και πολιτική καθυστέρηση της επαρχίας, η οποία χειραγωγείται απόλυτα από το εκκλησιαστικό και παρακρατικό κατεστημένο. Αλλά και από το στερεότυπο εθιμικό δίκαιο. Όλα τούτα όμως αντί να τον καθυποτάξουν και να τον καθηλώσουν, του άνοιξαν τα φτερά του ονείρου και πέταξε στη ζωή με πείσμα και αποφασιστικότητα.

Αυτός είναι εν ολίγοις ο σκελετός του βιβλίου, χωρίς άλλες αποκαλύψεις.
Ο συγγραφέας Τάσος Κανταράς, σοφά εκτυλίσσει τον μύθο του γύρω από τον κεντρικό ήρωα, με λόγο καίριο και συνοπτικό, που δεν περιγράφει αλλά γράφει. Με άρτιο γλωσσικό εργαλείο μας ξεκινάει από τους μύθους και τις δοξασίες ενός μικρού τόπου στη βόρεια Ελλάδα, και ενώνει τους ήρωες του με τα πάθη, τους αγώνες και τα παθήματα του κόσμου. Από τους δωσίλογους και τους ασφαλίτες που κυβερνούν την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο, στην Αμερική του Μακάρθυ και από την Κούβα της επανάστασης στην Αργεντινή της χούντας του Βιντέλα, όλη η γη σχεδόν ένας κύκλος βίας, όπλων, χαφιεδισμού, βασανιστηρίων, όλα για το όνειρο της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Μέσα σε αυτόν τον κύκλο φέρνει η ζωή ή η Νέμεσις τον Σίσυφο, για να γνωρίσει όλα τα πρόσωπα της ζωής βαστώντας σταθερά τον βράχο του στους ώμους.
Πράγματι όσο διάβαζα το βιβλίο ένιωθα τον κύκλο του να με αγκαλιάζει και στο τέλος να αισθανθώ την κάθαρση και λόγω του ηδυσμένου λόγου και ένεκα των κοινών παθημάτων των ανθρώπων όπου γης. Ο συγγραφέας χωρίς να πέφτει σε μελοδραματισμούς, προσφέρει συγκίνηση και αναγνωστική απόλαυση. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και αφήνει πίσω του τη αύρα της καλής λογοτεχνίας.
Ας είναι καλοτάξιδο και να κυκλώσει μεγάλο μέρος των αναγνωστών".0000000HV

Last modified onΠέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 21:06