Άννα Σταρόμπινετς, «η Ρωσίδα Στήβεν Κινγκ», η καλύτερη συγγραφέας της λογοτεχνίας του φανταστικού της Ευρωπης

«Η βασίλισσα των ρωσικών μυθιστορημάτων τρόμου» βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία λογοτεχνίας του φανταστικού ως η «καλύτερη συγγραφέας» στο είδος αυτό.

Οι κριτικοί την αποκαλούν βασίλισσα του ρωσικού μυθιστορήματος τρόμου και ρωσίδα Στιβεν Κινγκ. Ο κριτικός λογοτεχνίας Αλεξέι Μιχέγιεφ, αναφερόμενος στην Άννα Σταρόμπινετς, λέει: «Παρόλα αυτά είναι συγγραφέας με νεανικό κοινό μάλιστα. Το γεγονός ότι γράφει με ένα οξύ και συχνά προκλητικό πνεύμα, μυθιστορήματα που ανήκουν στην κατηγορία του φανταστικού, τα οποία πολλοί τα χαρακτηρίζουν μαύρα, την εμποδίζει λίγο να γίνει πιο δημοφιλής λόγω του είδους που η ίδια έχει επιλέξει . Ωστόσο στο πεδίο που η ίδια δουλεύει, είναι αναμφίβολα μια συγγραφέας καταξιωμένη και ειδική στο είδος».

Στην Ρωσία η αστυνομική λογοτεχνία, τα θρίλερ και η λογοτεχνία της αντιουτοπίας είναι είδη που συγκινούν ένα συγκεκριμένο κοινό που λατρεύει τη λογοτεχνία του φανταστικού. Για το κοινό αυτό η Σταρόμπινετς βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των συγγραφέων αυτού του είδους, λέει η κριτικός λογοτεχνίας Νατάλια Κοτσέτκοβα.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στο είδος αυτό η Σταρόμπινετς είναι η ρωσίδα Στίβεν Κινγκ ή ακόμη θα έλεγα ο Λίντς. Στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη και πολύ ταλαντούχα συγγραφέας. Παίρνει μια κατάσταση της καθημερινότητας που είναι σε όλους κατανοητή και την αναπτύσσει με τέτοια οξύτητα, που αίφνης όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε σε κάποιον κόσμο του παραλόγου, σ' έναν κόσμο ο οποίος ισορροπεί στα όρια της αβύσσου, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αν λίγο διαταραχθεί η ισορροπία του αυτή, θα πέσουμε όλοι μέσα στην άβυσσο και τότε θα επέλθει η αποκάλυψη. Η Σταρόμπινετς αφουγκράζεται εξαιρετικά τις αδυναμίες της σύγχρονης κοινωνίας. Το σύνηθες, το καθημερινό, το αδιάφορο, το μετατρέπει αίφνης σε κάτι το ζωογόνο, το νέο ,το επικίνδυνο, το φοβερό, του προσδίδει μια οξύτητα, το αποκαλύπτει και κάνει όλες αυτές τις γραμμές πιο καθαρές».

Η ηλικίας 39 ετών Άννα Σταρόμπινετς, που είναι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, έγινε επιπλέον δημοφιλής με το αυτοβιογραφικό της βιβλίο, που είχε τίτλο «Κοίταξέ τον», το οποίο έχει ως θέμα τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη η ιατρική περίθαλψη στην Ρωσία και την θέση που έχει μέσα σ αυτό το σύστημα για τον ρώσο γιατρό ο ασθενής.[ΑΠΕ-ΜΠΕ]