Το ελληνικό animation στο Ιράν

Η ελληνική σκηνή του animation βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος σε μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές δυνάμεις της Ασίας.

Ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ - Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων και του φεστιβάλ Animasyros, ταξίδεψε για μία εβδομάδα στο Ιράν έπειτα από πρόσκληση του Ιρανικού Μορφωτικού Κέντρου στην Αθήνα. Σε συναντήσεις που είχε με κορυφαίους δημιουργούς του animation στη χώρα αυτή, εκφράστηκε ο θαυμασμός για την ανάπτυξη του κλάδου των κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, αλλά και άμεσο ενδιαφέρον για κοινές δράσεις και συμπαραγωγές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ - Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων.

Συγκεκριμένα, γίνεται γνωστό ότι το παιδικό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης IRIB Pooya ενδιαφέρθηκε για συμπαραγωγές παιδικών σειρών με αναφορά στην κοινή ιστορία των δύο λαών, το Tehran International Animation Festival θα εντάξει στην επόμενη έκδοσή του ειδικό αφιέρωμα στην Ελλάδα, ενώ πρόκειται άμεσα να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ και της αντίστοιχης οργάνωσης του Ιράν με σκοπό να αναδείξει συμπαραγωγές αλλά και αναθέσεις έργων μεταξύ ελληνικών και ιρανικών στούντιο. Σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι όλοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το επενδυτικό κίνητρο (cash rebate) που ισχύει για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.