Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Reuters: Πιθανή μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Reuters: Πιθανή μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DAI KUROKAWA

- Δεν κρύβει τις προθέσεις του για άρση δικαιωμάτων και περιορισμό ελευθεριών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters χθες ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του υπέπεσαν σε σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις, προτού εκδηλωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής στην χώρα, και ότι οι ένοπλες δυνάμεις σύντομα θα αναδιαρθρωθούν.

0000000HVNEWS

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισήμανε ότι μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος είναι πιθανή ωστόσο δεν θα είναι κάτι το εύκολο, καθώς "βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση".
"Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξαν σοβαρά κενά και παραλείψεις στις υπηρεσίες μας πληροφοριών, δεν έχει κανένα νόημα να επιχειρήσουμε να το κρύψουμε ή να το αρνηθούμε. Το είπα στον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών", τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) της Τουρκίας η οποία είχε προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου μπορεί να συγκληθεί κατά μία εβδομάδα νωρίτερα, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, για να επιβλέψει την αναδιάρθρωση των ένοπλων δυνάμεων. Στο Συμβούλιο προεδρεύει ο πρωθυπουργός, και συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας. "Συνεργάζονται όλοι μαζί για το τί μπορεί να γίνει, και (...) σύντομα θα αναδυθεί μια νέα δομή. Με την νέα αυτή δομή, πιστεύω ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν νέο αίμα", είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: "Μετά από όσα έχουν γίνει, νομίζω ότι τώρα θα πρέπει να έχουν πάρει πολύ σημαντικά μαθήματα. Αυτή η διαδικασία είναι διαρκής, δεν θα σταματήσουμε ποτέ, θα συνεχίσουμε πολύ ενεργά, έχουμε σχέδια".

Ο Ερντογάν έμοιαζε ήρεμος και άνετος καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά η ασφάλεια ήταν ενισχυμένη μέσα και έξω από το τεράστιο συγκρότημα του μεγάρου του, με ειδικές δυνάμεις αστυνομίας στους κήπους και απορριματοφόρα να κλείνουν τους δρόμους με πρόσβαση στο μέγαρο σε διάφορα σημεία. Πρόσθεσε ότι τίποτα δεν εμποδίζει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέρα από τους τρεις μήνες, που θα ισχύσει αρχικά.
Μια παράταση θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να λάβει άμεσα μέτρα εναντίον των πραξικοπηματιών και τον πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν το κοινοβούλιο ώστε να εφαρμόσουν νέους νόμους και να περιορίσουν ή να άρουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως θέλουν. "Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν είναι απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο κόσμος θα βρίσκεται και πάλι στους δρόμους, κάνοντας τις δουλειές τους και συνεχίζοντας την καθημερινότητά του", είπε.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι το κίνημα του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για το πραξικόπημα, θα αντιμετωπιστεί ως "άλλη μια αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση", κάνοντας παραλληλισμούς με τη μάχη της κυβέρνησής του εναντίον των Κούρδων μαχητών εδώ και τριες δεκαετίες. "Θα συνεχίσουμε τη μάχη (...) όπου και να βρίσκονται. Αυτά τα άτομα έχουν διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό της χώρας αυτής και έχουν επαναστατήσει εναντίον του κράτους", τόνισε, καλώντας τις πράξεις της Παρασκευής "απάνθρωπες" και "ανήθικες". Ανέφερε ακόμη ότι ο απολογισμός των νεκρών είχε ανέλθει στα 246 άτομα, εκτός των πραξικοπηματικών, και ότι 2.185 άτομα είχαν τραυματιστεί. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]


0000000HV