Πώς αποφεύγουμε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Το νερό αποτελεί σημαντικό στοιχείο της καθημερινής μας διατροφής, καθώς το σώμα μας αποτελείται περίπου κατά 70% από νερό, το οποίο επιτελεί ζωτικής σημασίας λειτουργίες για τον οργανισμό μας. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ανάγκες μας σε νερό αυξάνονται σημαντικά, καθώς παράλληλα αυξάνονται και οι απώλειες λόγω της έντονης εφίδρωσης.

0000000HVNEWS

Ειδικότερα, το νερό:
- Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα όργανα, στους ιστούς και στα κύτταρα
- Υγραίνει τα μάτια, το στόμα, τις ρινικές κοιλότητες, τις αναπνευστικές οδούς
- Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος
- Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση
- Απομακρύνει μέσω των νεφρών τις τοξικές ουσίες και τα μεταβολικά κατάλοιπα των φαρμάκων
- Ενυδατώνει το δέρμα

000000341

Πώς αναγνωρίζουμε την αφυδάτωση
Σε περίπτωση που δεν καλύπτουμε συστηματικά τις ανάγκες μας σε υγρά, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία μειώνονται τα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά. Τα κύρια συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι:

- Ναυτία/Ζαλάδες
- Πονοκέφαλος
- Ξηροστομία
- Αυξημένη επιθυμία για διούρηση
- Εύκολη κόπωση
- Κράμπες στους μυς
- Απώλεια προσανατολισμού και ισορροπίας

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους ηλικιωμένους και στα μωρά, τα οποία είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση, γι΄αυτό πρέπει να φροντίζουμε να πίνουν αρκετό νερό, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού!

Πότε και πόσο νερό πρέπει να πίνουμε
Ο γενικός κανόνας που καλό είναι να ακολουθούμε είναι: Νερό πίνουμε όταν διψάμε! Ο οργανισμός μας διαθέτει ευφυέστατους μηχανισμούς ρύθμισης των αποθεμάτων νερού στο σώμα. Όταν υπάρχει παραπάνω νερό από όσο χρειάζεται, τότε το αποβάλλει με τα ούρα. Όταν έχει ανάγκη νερού, τότε προκαλεί το αίσθημα της δίψας.
Το μόνο που πρέπει να κάνουμε εμείς για να είμαστε σίγουροι ότι προσλαμβάνουμε τις αναγκαίες ποσότητες νερού είναι να υπακούμε στα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας. Να πίνουμε δηλαδή νερό χωρίς καθυστέρηση, μόλις νιώσουμε το αίσθημα της δίψας. Οι συστάσεις για 8 και 12 ποτήρια υγρών την ημέρα δεν έχουν ούτε επιστημονική, αλλά ούτε και λογική βάση. Δεν μπορεί να χρειαζόμαστε 12 ποτήρια υγρών τόσο μια χειμωνιάτικη μέρα που την περνάμε στο σπίτι, όσο και μια αυγουστιάτικη με 38 βαθμούς, όταν παίζουμε δύο ώρες ποδόσφαιρο στην παραλία!

000000343

Τα φρούτα και οι χυμοί, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε νερό, μπορούν να μας δροσίσουν και να μας ενυδατώσουν, το καλοκαίρι.
Η ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνουμε καθημερινά εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, τις δραστηριότητες που κάνουμε και το είδος της διατροφής μας. Όταν το σώμα μας χρειάζεται νερό, θα μας το «πει» μέσω της δίψας.
Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι μπορούμε να αναπληρώσουμε τις ανάγκες μας σε υγρά τρώγοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε νερό μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.


0000000HV

0000000MDS