Τεράστιο το ενδιαφέρον στο Λονδίνο για τη συλλογή έργων τέχνης του Ντέιβιντ Μπάουι

  • Published in Style

Η δημοπρασία στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby's έργων τέχνης τα οποία είχε αποκτήσει ο βρετανός ροκ σταρ Ντέιβιντ Μπάουι και στα οποία περιλαμβάνονται έργα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά και του Ντάμιεν Χιρστ, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον και το ποσό που συγκεντρώθηκε έφθασε τα 38 εκατ. ευρώ.

Περισσότεροι από 1.750 άνθρωποι παρευρέθησαν στις τρεις δημοπρασίες που οργανώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή και τις οποίες παρακολούθησαν επίσης περισσότεροι από 26.500 άνθρωποι μέσω του διαδικτύου, ανακοίνωσε σήμερα ο Sotheby's.

Ήδη 51.470 άνθρωποι είχαν επισκεφθεί τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο την έκθεση των έργων που θα δημοπρατούνταν, αριθμός ρεκόρ για δημοπρασία στο Λονδίνο.
«Η προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Ντέιβιντ Μπάουι προκάλεσε το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι επισκέφθηκαν τις εκθέσεις μας και συμμετείχαν στη δημοπρασία», σχολίασε ο Όλιβερ Μπάρκερ, ο πρόεδρος του Sotheby's Europe.

Συνολικά πουλήθηκαν 356 κομμάτια έναντι ποσού 32,9 εκατ. λιρών. Ο τραγουδιστής πέθανε τον Ιανουάριο από καρκίνο σε ηλικία 69 ετών στη Νέα Υόρκη.

Το ρεκόρ έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο πίνακας «Air Power» (1984) του νεοϋορκέζου Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση το 1988 σε ηλικία 27 ετών. Ο πίνακας πουλήθηκε έναντι 7,09 εκατ. λιρών (8,2 εκατ. ευρώ) ενώ είχε εκτιμηθεί στα 3,5 εκατ. λίρες.

Το έργο «Head of Gerda Boem», μια ελαιογραφία του 1965 του Φρανκ Άουερμπαχ, πουλήθηκε για 3,8 εκατ. λίρες, ενώ η εκτίμησή του ήταν 500.000 λίρες.

Ένας άλλος πίνακας του Μπασκιά, που τιτλοφορείται «Untitled», πουλήθηκε για 2,4 εκατ. λίρες, ενώ είχε εκτιμηθεί μεταξύ 500.000 και 700.000 λιρών.

Ο πίνακας με τίτλο «Beautiful, hallo, space-boy» που συνυπογράφεται από τον Ντάμιεν Χιρστ και τον Μπάουι, πουλήθηκε για 785.000 λίρες.

Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν στους κληρονόμους του Μπάουι, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Sotheby's.[ΑΠΕ-ΜΠΕ]