«Ψευδαίσθηση»: Η Νέα Υόρκη ως πλατό κινηματογραφικής ταινίας

  • Published in Style

Μπορείτε να φανταστείτε ότι ο κόσμος στον οποίον ζείτε είναι ένα πλατό για το γύρισμα μιας κινηματογραφικής ταινίας; Κάτι σαν τον κόσμο στο «The Truman Show» (1998), όπου σε ένα κατασκευασμένο σύμπαν ο πρωταγωνιστής Τζιμ Κάρεϊ ζούσε μέσα σε ένα - σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενο και με σκανδαλιστική λεπτομέρεια κατασκευασμένο - σκηνοθετημένο περιβάλλον;Αυτό έδωσε την ιδέα στους κινηματογραφιστές Claire & Max (http://menilmonde.com/)να δημιουργήσουν, μετά από πρόσφατη επίσκεψη τους στην Νέα Υόρκη, την μικρού μήκους ταινία «Ψευδαίσθηση».

Το Μεγάλο Μήλο, όπως το βλέπουν οι Claire & Max, είναι ένα γιγάντιο πλατό για το γύρισμα μιας κινηματογραφικής ταινίας: Μόνον προσόψεις κτηρίων, χωρίς κανένα βάθος. Και οι κάτοικοι αυτού του εναλλακτικού κόσμου έχουν ένα παράξενο χαρακτηριστικό: Στην κεφαλή τους καταλήγει μια ακτίνα φωτός, προερχόμενη από τον ουράνιο θόλο, η οποία ιχνηλατεί τις κινήσεις τους.

«Η θέση του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία είναι από τα αγαπημένα θέματα στη δουλειά μας» εξομολογείται το ντουέτο κινηματογραφιστών, «όπως και το θέμα του κενού, της εγκατάλειψης, της ανθρώπινης επίδρασης στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον».

«Ενώ οι προηγούμενες “Εξωτερικές όψεις” μας έθεταν το ερώτημα κατά πόσον ο κόσμος μας είναι μόνον ένας κόσμος του “φαίνεσθαι”, ένας προσποιητός κόσμος, το “Ψευδαίσθηση” (http://www.designboom.com/art/claire-max-new-york-city-fake-movie-set-09-16-2016/)μοιράζεται την ίδια αντίληψη κι επιπλέον προτείνει την ιδέα ότι ενδέχεται να μας χειρίζονται, λες και είμαστε απλώς κούκλες» εξηγούν.

ΥΓ. Του «Ψευδαίσθηση» είχε προηγηθεί, στις αρχές του χρόνου, το «Εξωτερικές όψεις» (http://www.designboom.com/art/claire-max-apparences-paris-fake-city-movie-set-01-13-2016/)

 Σε αυτό, οι Claire & Max μετασχημάτιζαν το Παρίσι.[ΑΠΕ-ΜΠΕ]