updated 7:48 AM EEST, May 17, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ:

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης

Featured Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης

- Για 2η χρονιά στη Θεσσαλονίκη!

Συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά τα μαθήματα του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, με την ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα φετινά μαθήματα δημιούργησε την ανάγκη λειτουργίας νέου τμήματος, παράλληλα με το περυσινό, το οποίο και συνεχίζει τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων.

Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης αποβλέπει στην κινητοποίηση της προσωπικής φωνής του καθενός, ώστε μέσα από μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μεθόδων να συνδυαστεί γόνιμα η φαντασία με τη γλωσσική και μορφική ακρίβεια.

Η κ. Λουκίδου αναφέρει σχετικά:

"Κατά τη δημιουργική γραφή μαθαίνουμε να συνδυάζουμε το γνωστικό μας υλικό με τη φαντασία, αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες της γλώσσας. Η έμπνευση κι ο έρωτας, ο χρόνος και το όνειρο, το προσωπικό βίωμα και ο μύθος, ο τόπος και η ιστορία του, οι κάθε λογής απώλειες και η μνήμη, όλα θα μετατραπούν σε υλικό κατασκευής όπου με τόλμη και ευαισθησία θα δούμε λέξεις και ήχους να χτίζουν το οικοδόμημα του δικού μας εκφραστικού σύμπαντος. Η ανατροπή και το απροσδόκητο, η εξοικείωση με μιαν άλλη κανονικότητα, θα εγκαινιάσει την νέα όραση των πραγμάτων και θα αναδείξει την κρυμμένη εσωτερική φωνή του καθενός ξεχωριστά.

Κατά τη δημιουργική ανάγνωση γνωρίζουμε ποιητές, ποιήτριες και συγγραφείς διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας, γενιών και ρευμάτων, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο των ερεθισμάτων μέσα από την αναγνώριση ποικίλων λογοτεχνικών περιπτώσεων. Η επαφή τόσο με τη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία όσο και με τη μεταφρασμένη δίνει τη δυνατότητα για μια κειμενική αλλά και διακειμενική σχέση, ώστε να επισημανθούν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους άλλοι ποιητές και συγγραφείς πειραματίστηκαν καθώς και να εντοπιστεί εκείνη η γραφή που μας γοητεύει περισσότερο".

Για οποιαδήποτε πληροφορία και περαιτέρω διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστετε στην ίδια, στο τηλέφωνο 6945251330 ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ.
Διδάσκει δημιουργική γραφή στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

- Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές:
  • «Λυπημένες μαργαρίτες», Εγνατία 1986
  • «Το τρίπτυχο του φέγγους», 1993
  • «Εν τη ρύμη του νόστου», Αρμός 1999
  • «Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα», Καστανιώτης 2004
  • «Όροφος μείον ένα», Καστανιώτης 2008, β΄έκδ. 2009
  • «Το Επιδόρπιο», Κέδρος 2012, γ΄έκδ. 2013 (Υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο)
  • «Αφόρετα θαύματα», Κέδρος 2017

- Έχει επίσης εκδώσει Μελετήματα:
  • «Ορέστης Αλεξάκης Εν αναμονή», (Συμμετοχή στον τόμο «Ακροατής Οριζόντων Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη»), Γαβριηλίδης 2004.
  • «Συρραπτική του Προσώπου – Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη», Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, 2012.
  • «Πέραν της γραφής - Δοκίμια για την Ποίηση», Κέδρος 2015.

- Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης -όπου και διετέλεσε Γενική Γραμματέας- και του Κύκλου Ποιητών.

- Ποιήματά της περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες: 
  • Ανθολογία Ελλήνων και Γερμανών Λυρικών του 20ου αιώνα: «UndewigruftKassandra...» σε μετάφραση Ευάγγελου Κωνσταντίνου, εκδόσεις Konigshausen&Neumann.
  • Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης, Τόμος 2 «Fernvorderdichtbesiedeltenspräche, GriechischeLyrikderGegenwart, Bd. 2, σε μετάφραση DadiSideri – Speck, εκδόσεις Romiosini.
  • Ανθολογία Ελληνοαλβανικής ποίησης, Πελαργοί των Βαλκανίων.
  • Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη, με ανθολόγηση Κατερίνας Καριζώνη.
  • AnthologieSète 2013, VoixVives de méditerranée en méditerranée.
  • Τα ποιήματα του 2007, επιμέλεια Γιάννης Ευσταθιάδης – Κώστας Παπαγεωργίου.
  • Τα ποιήματα 2008, επιμέλεια Γιώργος Μαρκόπουλος – Κώστας Παπαγεωργίου.
  • Τα ποιήματα του 2012, επιμέλεια Κώστας Καναβούρης – Γιώργος Μπλάνας. Υπεύθυνος σειράς Ντίνος Σιώτης. Κοινωνία των (δε)κάτων Αθήνα.
  • Ανθολογία Γιάννη Παππά «Η τρέλα στη Λογοτεχνία».
  • Ανθολογία Γιώργου Χ. Θεοχάρη «Ξένων αιμάτων τρύγος», Γαβριηλίδης 2014.
  • Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί στο «Ελληνομουσείον», ένθετο του Κυπριακού περιοδικού «Ακτή», τεύχος 84, Φθινόπωρο 2010

- Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά.
- Η ποίησή της παρουσιάστηκε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Α.Π.Θ. από τον καθηγητή κ. Γιώργο Κεχαγιόγλου και την επίκουρη καθηγήτρια κ. Σωτηρία Σταυρακοπούλου.
- Συμμετείχε δύο φορές στο «Συμπόσιο Ποίησης» του Πανεπιστημίου της Πάτρας ως εισηγήτρια και ως παρουσιαζόμενη.
- Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ποίησης της Sète, VOIX VIVES, deméditerranéeenméditerranée τον Ιούλιο του 2013.



0000000HV

Last modified onΣάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 21:40