Θεσσαλονίκη: Με 44 συμμετοχές από 19 χώρες διοργανώνεται ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής» 2017

Με 44 διαγωνιζόμενους από 19 χώρες και επταμελή κριτική επιτροπή που απαρτίζουν παγκοσμίως αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από αύριο, 12 έως τις 20 Ιανουαρίου, ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου "ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ" 2017.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε δεύτερη χρονιά από τον Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  

"Ξεκίνησε το 2002 από το όραμα του αρχιμουσικού, πιανίστα, συνθέτη και δασκάλου Γιώργου Θυμή (1924-2004), ο οποίος το 2002 διέθεσε ένα ποσό για να πραγματοποιείται κάθε δύο χρονιά η διοργάνωση. Ξεκίνησε στην αρχή ως εθνικός και από το 2011 εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο FM 104,9" ο διεθνούς φήμης πιανίστας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κρατικής Ορχήστρας, διοργανωτής του διαγωνισμού και μέλος της κριτικής επιτροπής, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου "ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ" είναι μέλος του οργανισμού World Federation of International Music Competitions (WFIMC), που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας και αποτελεί τον κορυφαίο οργανισμό στον κόσμο, που αφορά μουσικούς διαγωνισμούς. Είναι επίσης μέλος του παγκοσμίου εμβέλειας ιδρύματος Alink - Argerich.

Ο διαγωνισμός έκανε βήματα, προχώρησε σιγά -  σιγά, απέκτησε τεχνογνωσία σιγά -σιγά και στη συνέχεια ξένοι οργανισμοί θέλησαν να συνεργαστούν μαζί μας.  Μεγάλες εταιρείες πιάνων απ΄ όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τη διοργάνωση, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.  

Είναι σημαντικό, τόνισε,  να έρθει  κοινό της πόλης στον διαγωνισμό  και να απολαύσει εξαιρετικές ερμηνείες, όπως επίσης έχει μεγάλη σημασία να παρακολουθήσουν καθηγητές και σπουδαστές μουσικών πανεπιστημιακών σχολών και ωδείων όλους τους γύρους της διοργάνωσης που συγκεντρώνει υψηλού επιπέδου πιανίστες απ' όλο τον κόσμο.

"Συμμετέχουν πιανίστες με διαφορετική κουλτούρα, παιδεία, κοσμοθεωρία, οι οποίοι έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου και δίνουν ερμηνείες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να παρακολουθήσει το μουσικό γεγονός ένας σπουδαστής και να διαπιστώσει τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, σε ποιο επίπεδο βρίσκονται καλλιτέχνες από άλλες χώρες και πώς αντιμετωπίζουν την κλασική μουσική άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές του πλανήτη" υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Φέτος διαγωνίζονται 44 σολίστ, ηλικίας 17 έως 32 ετών από 19 χώρες, μεταξύ άλλων,  από Ιαπωνία, Κίνα, Γεωργία, Γαλλία, Ρωσία, Πολωνία, Ισπανία, Ν. Κορέα, Ισραήλ, Αρμενία, Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία.
 

"Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από ονόματα παγκοσμίου κύρους κι αυτό είναι ένα κίνητρο για να έρθουν πιανίστες απ' όλο τον κόσμο, αλλά είναι και μία ευκαιρία να γνωρίσουν πραγματικά μεγάλους καλλιτέχνες  και να αποκτήσουν μία επαφή μαζί τους μέσω του διαγωνισμού" τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού αποτελείται από τον Γαλλοκύπριο πιανίστα Cyprien Katsaris (Κυπριανό Κατσαρή), καλλιτέχνη της Unesco για την ειρήνη, τη Γεωργιανή πιανίστα, καθηγήτρια στο University of Music and Performing Arts του Μονάχου και στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας Eliso Virsaladze, τον Αυστραλό πιανίστα, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Glenn Riddle, τον Αμερικανό, ρωσικής καταγωγής, πιανίστα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, Jura Margulis, τον Γερμανό πιανίστα πρόεδρο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Uwe Matchke, την Ελληνίδα πιανίστα καθηγήτρια επί σειρά ετών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Νόρα Λουκίδου, και τον Γιώργο Κωνσταντινίδη.

Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σε τρεις γύρους.

Αύριο , Πέμπτη 12 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η έναρξη του διαγωνισμού και  θα γίνει η κλήρωση από την οποία θα προκύψει η σειρά εμφάνισης των υποψηφίων.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου ξεκινά το διαγωνιστικό σκέλος (οι τρεις πρώτες μέρες είναι αφιερωμένες στον προκριματικό γύρο) .

Ο δεύτερος (ημιτελικός) γύρος, στον οποίο περνούν 12 από τους 44 υποψηφίους θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και Τρίτη 16 και 17 Ιανουαρίου.  Οι διαγωνιζόμενοι θα παρουσιάσουν  ένα ρεσιτάλ μιας ώρας.

Στην τρίτη και τελική φάση θα επιλεγούν τρεις διαγωνιζόμενοι οι οποίοι θα συμπράξουν με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε ένα κονσέρτο, το οποίο επιλέγουν οι ίδιοι.

Ο προκριματικός και ο ημιτελικός διεξάγονται στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (πρώην κινηματοθέατρο "Παλλάς").

Ο τελικός με τα ρεσιτάλ των τριών finalists με την ΚΟΘ θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]