Ο κατάσκοπος που ίδρυσε τη στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ, εφηύρε την καφετιέρα, την κουζίνα και τα ισοθερμικά εσώρουχα. Ποιος ήταν Αμερικάνος που διοίκησε τη Βαυαρία!

Μεγάλωσε φτωχικά έξω από τη Βοστόνη, αλλά έφτασε να γίνει βαρόνος της Βαυαρίας.

Αν και κατάσκοπος για λογαριασμό των Βρετανών στην αμερικανική επανάσταση, του δόθηκε αργότερα η ευκαιρία να ιδρύσει τη στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ. Οι επιστημονικές του έρευνες τον έκαναν διάσημο.

Κάποτε ήταν ένδοξος σαν τον Βενιαμίν Φρανκλίνο, σήμερα τον ξέρουν ελάχιστοι. Πρόκειται για τον Μπέντζαμιν Τόμσον. Παντρεύτηκε μια πλούσια χήρα στον Κόνκορντ του Νιου Χαμσάιρ, (τότε η πόλη ονομαζόταν Ράμφορντ), αλλά επειδή κατά την επανάσταση πήγε με τους νομιμόφρονες, όταν αυτοί έχασαν, αναγκάστηκε το 1776 να εγκαταλείψει τις αποικίες.

Αφού υπηρέτησε τη βρετανική κυβέρνηση, κατέληξε στις υπηρεσίες του δούκα της Βαυαρίας. Αναδιοργάνωσε τον βαυαρικό στρατό, αλλάζοντας τα πάντα, από τις κουζίνες μέχρι τις στολές των στρατιωτών. Επίσης, ίδρυσε πτωχοκομεία.

Για μικρό διάστημα διοίκησε όλη τη Βαυαρία. Ο πρίγκιπας τον έκανε κόμη, με το όνομα Κόμης του Ράμφορντ.

Οι εφευρέσεις του

Άρχισε τις ευρύτατες επιστημονικές αναζητήσεις του όταν ακόμη ήταν έφηβος.

Η έρευνά του για τα πυρομαχικά και το πυροβολικό βοήθησαν την επιστήμη της βαλλιστικής.

Οι μελέτες του για τη θερμότητα έθεσαν τα θεμέλια για τη σύγχρονη θερμοδυναμική.

Εφηύρε την καφετιέρα, την κουζίνα ως οικιακή συσκευή, ένα νέο βελτιωμένο τζάκι και τα ισοθερμικά εσώρουχα.

Για τα συσσίτια των φτωχών, δημιούργησε μια απλή σούπα, που, όπως ήλπιζε, θα εξαφάνιζε την πείνα από τον κόσμο. Το περίεργο είναι ότι η σούπα αυτή θεωρείται από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του.

Ο κόμης άφησε με τη διαθήκη του χρήματα στο Χάρβαρντ για να ιδρύσει έδρα με το όνομά του.

Το 1856 ο τρίτος καθηγητής της έδρας Ράμφορντ, ο Ίμπεν Χόρσφορντ, ανακάλυψε το βελτιωμένο μπέικιν πάουντερ που βρίσκεται σήμερα σε πολλά σπίτια.[mixanitouxronou.gr]