Τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας του νέου Puma εκμηδενίζουν τις πιθανότητες ατυχήματος

Η Ford με το νέο Puma, έκανε την μεγάλη υπέρβαση στον τομέα της ασφάλειας, με αποτέλεσμα οι τεχνολογίες που διαθέτει να εμπνέουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά στον οδηγό.

Αναλύοντας τα δεκάδες συστήματα ασφάλειας, το σημαντικότερο λόγο παίζει το σύστημα των δώδεκα αισθητήρων, των τριών ραντάρ και δύο καμερών που είναι τοποθετημένα γύρω από το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο οδηγός ανά πάσα στιγμή να έχει τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί έξω από αυτό.

Τα Adaptive Cruise Control (ACC) με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane-Centring, βοηθούν στη διατήρηση μιας απόστασης ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει το στρες στα μεγάλα ταξίδια διατηρώντας το όχημα στο κέντρο της λωρίδας. Μάλιστα το Stop & Go επιτρέπει στο Adaptive Cruise Control (ACC) να σταματά τελείως το όχημα σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας μέχρι και το 50% της συνολικής δύναμης της πέδησης, αλλά και να το εκκινεί αυτόματα, εάν η στάση διαρκεί λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα. Για στάσεις μεγαλύτερες των 3 δευτερολέπτων, ο οδηγός μπορεί να πιέσει ένα διακόπτη στο τιμόνι ή να πατήσει ελαφρώς το γκάζι.

Υπάρχει η νέα λειτουργία Local Hazard Information, όπου μέσω ενός μόντεμ γίνεται η ενημέρωση των οδηγών για επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο σε μια σχετικά κοντινή απόσταση. Οι ειδοποιήσεις εκδίδονται ανεξάρτητα από το σύστημα πλοήγησης, και τα δεδομένα αντλούνται από άλλα οχήματα που εντόπισαν το πρόβλημα και ήταν συνδεδεμένα στο "cloud".

Για πρώτη φορά σε όχημα της Ford της κατηγορίας B, μία πίσω ευρυγώνια κάμερα προβάλλει μία εικόνα 180 μοιρών σε οθόνη αφής μέσα στο αυτοκίνητο, ώστε άλλα οχήματα, δικυκλιστές και πεζοί, να γίνονται καλύτερα αντιληπτοί όταν το όχημα εξέρχεται από χώρους στάθμευσης ή ιδιωτικούς δρόμους.

Επίσης υπάρχει ένα σύστημα που βοηθά τους οδηγούς του Puma να κάνουν όπισθεν με μεγαλύτερη σιγουριά όταν το όχημα βγαίνει από κάποιο στενό και ο οδηγός δεν έχει ορατότητα στην πίσω πλευρά του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση που υπάρξει κίνηση, τότε ενεργοποιούνται αυτόματα τα φρένα.

Ένα ακόμη πρωτοποριακό σύστημα είναι το Lane-Keeping με την λειτουργία Road Edge Detection, η οποία είναι σε θέση να αναγνωρίζει πού τελειώνει ο δρόμος και αρχίζει το πεζοδρόμιο ή το γρασίδι, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η έξοδος του οχήματος από την πορεία του.

Από την άλλη, υπάρχει η τεχνολογία Post-Collision Braking που συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης δευτερεύουσας σύγκρουσης, εφαρμόζοντας αυτόματα μέτρια πίεση πέδησης, εάν ανιχνευτεί περιστατικό αρχικής σύγκρουσης.

Τέλος, το μοντέλο διαθέτει ραντάρ και μία κάμερα για την ανίχνευση αργά κινούμενων ή σταματημένων οχημάτων στην εμπρόσθια πορεία, ώστε να αποφευχθεί επικείμενη σύγκρουση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το νέο Puma απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία 5 αστέρων από τον ανεξάρτητο οργανισμό δοκιμών πρόσκρουσης Euro NCAP, παίρνοντας «άριστα», τόσο στις δοκιμές πλευρικών συγκρούσεων σε μπαριέρα, όσο και στις πιο σοβαρές πλευρικές προσκρούσεις σε στύλο. Επίσης, εξαιρετικές κριτικές έλαβαν τεχνολογίες του αυτοκινήτου, όπως οι Pre-Collision Assist με Active Braking, Intelligent Speed Limiter και Lane-Keeping System.

Η τεχνολογία EcoBoost Hybrid στο ολοκαίνουργιο Puma μειώνει την κατανάλωση καυσίμου περίπου 9%

Η τεχνολογία EcoBoost Hybrid στο ολοκαίνουργιο Puma μειώνει την κατανάλωση καυσίμου περίπου 9%, καθώς η ενσωματωμένη μίζα-γεννήτρια (BISG) 11.5 kW που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα προσφέρει επιπλέον ροπή έως 50 Nm, μειώνοντας έτσι το απαιτούμενο φορτίο του βενζινοκινητήρα. Παράλληλα, το σύστημα BISG επιτρέπει την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας που συνήθως χάνεται κατά το φρενάρισμα και το ρολάρισμα σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt. Αυτό αποκαλύπτει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford Ελλάς, Νίκος Νοταράς, ο οποίος πιστεύει ότι το νέο Puma θα γίνει σημείο αναφοράς για την εταιρεία.

«Ο κινητήρας αυτός έχει αποδείξει ότι η απόδοση και οι επιδόσεις μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά. Οι πελάτες που θα οδηγήσουν το νέο Puma θα ενθουσιαστούν από την αθόρυβη λειτουργία και την άμεση απόκρισή του. Θα δουν μεγαλύτερη δύναμη από το ξεκίνημα, πιο γρήγορα ανταποκρίσιμη, ενώ παράλληλα μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου κατά 9-10%», επισήμανε ο κ. Νοταράς κατά την διάρκεια της παρουσίασης του μοντέλου.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για το νέο μοντέλο, ο ίδιος τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα πρακτικό, όμορφο και με άριστο τρόπο οδήγησης. Είναι ήπια υβριδικό, προσφέρει από τα πρώτα μέτρα μεγαλύτερη ροπή, ενώ αυτό που θα αρέσει σε όλους είναι το ιδιαίτερα ελαφρύ τιμόνι. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της εταιρείας και θα σημειωθούν υψηλές πωλήσεις».

Για την πρακτικότητα του νέου Puma μίλησε και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ford, Γιάννης Κάτοριτς: «Αρχικός στόχος των ανθρώπων που σχεδίασαν το αυτοκίνητο ήταν να χωράει τα πάντα σε έναν μικρό χώρο. Και το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό. Σε αυτό το μοντέλο όλα ξεκίνησαν από τη σχεδίαση, καθώς δεν έγιναν εκπτώσεις και παραχωρήσεις. Μετά τον τελικό σχεδιασμό προσαρμόστηκαν οι μηχανικοί. Από την πρώτη στιγμή που σχεδιάστηκε το μοντέλο, οι επικεφαλής ήθελαν ένα αθλητικό, δυναμικό, μυώδες και αισθητικό αυτοκίνητο. Σε αυτό συντέλεσε και η κεκλειμένη κολώνα Α που άλλαξε όλη την αισθητική και το έκανε περισσότερο σπορ. Επίσης, βλέπουμε ότι ο ηλεκτροκινητήρας, μαζί με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να συνεργάζονται άριστα και να δίνουν ένα άριστο αποτέλεσμα, με λιγότερη κατανάλωση καυσίμου. Αισιοδοξούμε ότι οι πωλήσεις του στην Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές για αυτό το μοντέλο».

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]