Το τεχνολογικό υπόβαθρο του νέου Opel Corsa

Κατά τη διάρκεια της πανευρωπαϊκής παρουσίασης του νέου Opel Corsa, στο Σπλίτ της Κροατίας, δόθηκαν όλα τα στοιχεία για το τεχνολογικό επίπεδο του νέου αυτοκινήτου.

Η γερμανική μάρκα στη προσπάθεια της να δημιουργήσει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο που θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων γενεών, υιοθέτησε όλα τα διαθέσιμα συστήματα ασφάλειας, υποστήριξης του οδηγού και επικοινωνίας.

Το γερμανικό supermini ανάλογα με τη έκδοση φέρει πλήθος διατάξεων που του επιτρέπει να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανερχόμενη κατηγορία αυτοκινήτων. Η έκτη γενιά προσφέρει πολυάριθμες προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα υποβοήθησης και συνδεσιμότητας που είναι περισσότερο γνωστά σε κατόχους ακριβότερων αυτοκινήτων.

Με το νέο Corsa, το προσαρμοζόμενο, σύστημα φωτισμού IntelliLux LED κάνει την πρεμιέρα του στην κατηγορία B. Πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης, η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε κάμερα και ραντάρ επιτρέπουν ασφαλέστερη και πιο ξεκούραστη οδήγηση.

Τα συστήματα infotainment, συμπεριλαμβανομένου και του Multimedia Navi Pro διατίθενται με έγχρωμη οθόνη αφής 10” και είναι συμβατά με Android Auto και Apple CarPlay. Smartphones που πληρούν τις προδιαγραφές μπορούν να φορτίζονται ασύρματα.

Αντιθαμβωτική τεχνολογία φωτισμού IntelliLux LED matrix

Η εκτη γενιά Corsa φέρνει την επανάσταση στο φωτισμό μικρών αυτοκινήτων, με την τεχνολογία IntelliLux LED matrix, που εξοπλίζει τα Opel Astra και Insignia Εκτός αστικών περιοχών, το σύστημα επιλέγει αυτόματα τη μεγάλη σκάλα φώτων. Τα οκτώ στοιχεία LED ελέγχονται από τη νέας γενιάς, υψηλής ανάλυσης κάμερα και προσαρμόζουν συνεχώς τη δέσμη φωτός στις συνθήκες κυκλοφορίας και περιβάλλοντος. Έτσι τα αντίθετα διερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα αποκόπτονται από τη δέσμη φωτός και δεν ενοχλούνται οι άλλοι οδηγοί λόγω αντανάκλασης, ενώ ταυτόχρονα ο οδηγός απολαμβάνει βέλτιστη ορατότητα τη νύχτα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης για την αποφυγή τυχόν σύγκρουσης.

Για περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2, η Opel προσφέρει επίσης πολύ αποδοτικούς προβολείς LED με το νέο Corsa. Κάθε προβολέας καταναλώνει μόνο 13 Watt με τη μεσαία σκάλα φώτων, εξοικονομώντας ενέργεια μέχρι 81% συγκριτικά με τους λαμπτήρες αλογόνου. Χάρη σε μία ειδική τεχνολογία κατόπτρων, οι προβολείς LED κάνουν τη νύχτα μέρα.

Κάμερα και ραντάρ, προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού στο νέο Corsa-e (ηλεκτρική έκδοση)

Πολυάριθμα, προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, που επιτρέπουν ασφαλέστερη και πιο ξεκούραστη οδήγηση, βασίζονται σε κάμερες και ραντάρ. Το σύστημα Traffic Sign Recognition χρησιμοποιεί την εμπρός, υψηλής τεχνολογίας κάμερα και το σύστημα πλοήγησης αναγνωρίζει πλέον περισσότερες πληροφορίες, όπως τα σήματα LED. Τα στοιχεία προβάλλονται στην οθόνη.

Το σύστημα Lane Keep Assist (μία ακόμα πρωτιά για το Corsa) επιπλέον της φωτεινής ένδειξης, εφαρμόζει σταδιακή, διορθωτική παρέμβαση στο σύστημα διεύθυνσης και μία δόνηση, εάν το αυτοκίνητο παρεκκλίνει ακούσια από τη λωρίδα του. Το σύστημα ενεργοποιεί μία πρόσθετη προειδοποίηση απομάκρυνσης από τη λωρίδα (Lane Departure Warning) στο Driver Info Centre.

Το σύστημα Side Blind Spot Alert χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων στους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες για να προειδοποιήσει τον οδηγό για την παρουσία κινούμενων αντικειμένων στα τυφλά σημεία σε κάθε πλευρά και στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου. Ένα προειδοποιητικό σύμβολο ανάβει στον αντίστοιχο εξωτερικό καθρέπτη. Χρησιμοποιώντας την εμπρός κάμερα και αισθητήρες ραντάρ, το Adaptive Speed Control προσαρμόζει αυτόματα την απόσταση ανάμεσα στο αυτοκίνητο και το προπορευόμενο όχημα, επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας, σύμφωνα με την απόσταση που έχει επιλέξει ο οδηγός. Εάν το προπορευόμενο όχημα επιβραδύνει, το Corsa επιβραδύνει επίσης – με αυτόματο κιβώτιο και ηλεκτροκίνηση σταματά εντελώς, εάν χρειαστεί. Εάν το προπορευόμενο αυτοκίνητο ανακτήσει πάλι ταχύτητα, το Corsa επιταχύνει μέχρι να φτάσει στην επιλεγμένη ταχύτητα, διατηρώντας αυτόματα την επιλεγμένη απόσταση ασφαλείας. Μέχρι τώρα, το σύστημα προσφερόταν μόνο από την κατηγορία μεσαίων μοντέλων και πάνω.

Το Corsa-e προσφέρει επίσης ένα σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος που λειτουργεί με ραντάρ (Forward Collision Alert με Automatic Emergency Braking και ανίχνευση πεζού και δικυκλιστή) στάνταρ. Αυτό μειώνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου έως 50 χλμ./ώρα προκειμένου να αποφευχθεί τελείως ή να μειωθεί η σφοδρότητα μιας ισχυρής σύγκρουσης. Ανάλογα με την ταχύτητα, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει οχήματα, πεζούς, ποδήλατα και μοτοσικλέτες.

Το σύστημα Drowsiness Detection ανιχνεύει την κόπωση του οδηγού και τον προειδοποιεί μέσω ηχητικών και οπτικών σημάτων σε τρία στάδια, προτρέποντάς τον να κάνει ένα διάλειμμα μετά από δίωρη οδήγηση με ταχύτητα πάνω από 65 χλμ./ωρα. Το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό ότι χρειάζεται διάλειμμα οποιαδήποτε στιγμή, εάν ανιχνεύσει επικίνδυνη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, π.χ. παρέκκλιση από την πορεία.

 

Το Corsa βοηθά με διάφορους τρόπους τον οδηγό να εισέρχεται και να εξέρχεται από θέσεις στάθμευσης:

- Το Parking pilot στο πίσω μέρος ενσωματώνει αισθητήρες υπερήχων και δίνει οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις για εμπόδια κατά την οπισθοπορεία.

- Το parking pilot στο εμπρός και πίσω μέρος μετρά την απόσταση από τα πιθανά εμπόδια κάνοντας χρήση οχτώ αισθητήρων υπερήχων. Σε συνδυασμό με το Flank Guard ή το Side Blind Spot Alert, το σύνολο των αισθητήρων αυξάνεται σε 12.

- To Flankguard (άλλη μία πρεμιέρα στο Corsa) χρησιμοποιεί 12 αισθητήρες για να προειδοποιήσει με ηχητικό ή οπτικό ερέθισμα, εάν μία πλευρά του αυτοκινήτου κινδυνεύει να έρθει σε επαφή ή να συγκρουστεί με ένα αντικείμενο, π.χ. μία κολώνα, ή ένα τοίχο, κατά τη διάρκεια ελιγμών με χαμηλή ταχύτητα (κάτω από 10 χλμ./ωρα). Αποτρέπει έτσι τις δυσάρεστες, δαπανηρές ζημιές από χτυπήματα ή γρατζουνιές. Πέραν των προειδοποιήσεων που εμφανίζονται στην οθόνη του infotainment, το ηχητικό σήμα αυξάνει σε συχνότητα καθώς το όχημα προσεγγίζει το εμπόδιο.

- Η Panorama Rear View Camera: πρόσθετη υποβοήθηση στάθμευσης, αυξάνει την ορατότητα στο πίσω μέρος του οχήματος κατά 180 μοίρες, επιτρέποντας στους οδηγούς να βλέπουν οχήματα που πλησιάζουν από δεξιά ή αριστερά.

Ισχυρή συνδεσιμότητα, συστήματα πολυμέσων infotainment για ξεκούραστη οδήγηση

Η γκάμα συστημάτων infotainment του νέου Corsa, ποικίλει, από το Multimedia Radio και Multimedia Navi με έγχρωμη οθόνη αφής 7.0” μέχρι το κορυφαίο Multimedia Navi Pro με την HD, έγχρωμη οθόνη αφής 10.0”. Κεκλιμένο ελαφρώς προς τον οδηγό, κάθε σύστημα είναι τοποθετημένο για να εξασφαλίζει βέλτιστη εργονομία σε έναν άριστα οργανωμένο πίνακα οργάνων.

Τα συστήματα Multimedia είναι συμβατά με Android Auto και Apple CarPlay και προσφέρουν έλεγχο μέσω ενσωματωμένης φωνητικής αναγνώρισης. Συμβατά smartphones μπορούν να φορτίζονται ασύρματα στην κεντρική κονσόλα. Τα Corsa και Corsa-e προσφέρουν επίσης τη νέα υπηρεσία Opel Connect. Με χρήσιμες λειτουργίες, όπως Live Navigation με ενημέρωση για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, έλεγχο βασικών δεδομένων λειτουργίας του οχήματος μέσω εφαρμογής, άμεση σύνδεση με υπηρεσίες οδικής βοήθειας και κλήση έκτακτης ανάγκης, ο οδηγός και οι επιβάτες απολαμβάνουν πρόσθετη ξεγνοιασιά. Ο οδηγός/συνοδηγός μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσα σε δευτερόλεπτα, μέσω του κόκκινου μπουτόν. Σε περίπτωση ενεργοποίησης των προεντατήρων των ζωνών ασφαλείας ή των αερόσακων, ξεκινά αυτόματα μία κλήση έκτακτης ανάγκης.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]