Το τεχνολογικό υπόβαθρο του νέου Ford Focus

Το τεχνολογικό υπόβαθρο που φέρει κάθε αυτοκίνητο κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την μελλοντική του εμπορική καριέρα.

Η νέα γενιά του Ford Focus, έχει εμπλουτισθεί με πολλές τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού:

- ACC με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane-Centring βοηθά το αυτοκίνητο να διατηρεί απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, λειτουργεί με ταχύτητες έως 200 χλμ./ώρα.

- Η τεχνολογία Lane Centring παρακολουθεί τις σημάνσεις του δρόμου και εφαρμόζει ελαφριά αλλά αισθητή ροπή στο τιμόνι ώστε το όχημα να παραμένει στο κέντρο της λωρίδας.

- Το Adaptive Front Lighting System με Predictive curve light (προληπτικός φωτισμός στροφών) και Sign-based light (φωτισμός ανάλογα με την οδική σήμανση) για πρώτη φορά προσαρμόζει εκ των προτέρων τις δέσμες των προβολέων για μέγιστη ορατότητα πριν το όχημα φτάσει σε μία στροφή, διασταύρωση ή κυκλικό κόμβο.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την εμπρόσθια κάμερα για παρακολούθηση των σημάνσεων των λωρίδων μέχρι 65 μ. μπροστά, επιτρέποντας στους προβολείς να εστιάζουν προληπτικά προς το εσωτερικό των στροφών για βελτιωμένη ορατότητα, αντί να βασίζεται αποκλειστικά στις εντολές του οδηγού στο τιμόνι. Η ενσωμάτωση της δυνατότητα ανάγνωσης της οδικής σήμανσης που αποτελεί πατέντα της Ford για βελτιστοποίηση της δέσμης, επιτρέπει τη διεύρυνσή της σε διασταυρώσεις και κυκλικούς κόμβους για καλύτερο φωτισμό των εμποδίων που δεν βρίσκονται ευθεία μπροστά από το αυτοκίνητο.

- Το Focus είναι επίσης το πρώτο όχημα της Ford στην Ευρώπη με Head-up display (HUD), που βοηθά τους οδηγούς να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο δρόμο προβάλλοντας χρήσιμες πληροφορίες στο πεδίο ορατότητάς τους. Το σύστημα μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα, με ένα από τα μεγαλύτερα πεδία ορατότητας από οποιοδήποτε άλλο HUD διατίθεται στην Ευρώπη (6 επί 2,5 μοίρες). Επίσης είναι από τα πιο φωτεινά, με ρύθμιση σε 16 στάδια έως τα 10.000 κεριά/μ2. Έχοντας ειδικά φίλτρα για την αναδιπλούμενη πολυανθρακική οθόνη, είναι η πρώτη στο είδος της που μπορούν να διαβάσουν και χρήστες που φοράνε πολυεστιακούς φακούς.

- Το Active Park Assist 2 διευκολύνει το παρκάρισμα με πλήρως αυτοματοποιημένους ελιγμούς σε κάθετους και παράλληλους χώρους στάθμευσης, πιέζοντας απλά ένα μπουτόν.

- Βελτιωμένη είναι και η τεχνολογία της Ford Pre-Collision Assist με Pedestrian και Cyclist Detection (ανίχνευση πεζού και δικυκλιστή), που μπορεί να ανιχνεύει άτομα πάνω ή δίπλα στο δρόμο, ή μπορεί να διασχίζουν το δρόμο στην πορεία του αυτοκινήτου.

- Η τεχνολογία Pass Connect modem μετατρέπει το όχημα σε κινητό WiFi hotspot με συνδεσιμότητα για μέχρι 10 συσκευές. Επιτρέπει επίσης ενημερώσεις Live Traffic για το σύστημα πλοήγησης ενώ χρησιμοποιώντας την εφαρμογή κινητού ο οδηγός εύκολα εντοπίζει το αυτοκίνητό του σε συνωστισμένα πάρκινγκ πολυκαταστημάτων, ελέγχει τη στάθμη καυσίμου, κλειδώνει και να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητό από απόσταση ακόμα και να το βάζουν εμπρός απομακρυσμένα.

- Συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto, επιτρέπει στους οδηγούς τον έλεγχο των λειτουργιών ήχου, πλοήγησης και κλιματισμού και των συνδεδεμένων smartphones χρησιμοποιώντας χειρονομίες pinch & swipe στην οθόνη αφής 8-ιντσών και απλές φωνητικές εντολές. Ένα νέο σύστημα ήχου B&O PLAY 675 watt προσφέρει εξαιρετική ποιότητα μουσικής. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]