«Πες το "ναι" στη σκιά του Άθωνα»: Πιλοτικός γάμος για Γερμανούς στην Αμμουλιανή

«Πες το "ναι" στη σκιά του Άθωνα»: Πιλοτικός γάμος για Γερμανούς στην Αμμουλιανή photo Δήμος Αριστοτέλη

«Πες το "ναι" στη σκιά του Άθωνα»: η πιλοτική διοργάνωση ενός πολιτικού γάμου στα Δρένια της Αμμουλιανής, ώστε να δημιουργηθεί η βάση που θα ενεργοποιήσει την προσέλκυση Γερμανών διοργανωτών γαμήλιων τελετών στην ανατολική Χαλκιδική, συμφωνήθηκε με την ευκαιρία της συμμετοχής του δήμου Αριστοτέλη στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο. Ο πολιτικός γάμος «αλά ελληνικά», που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί φέτος, θα σχεδιαστεί με τρόπο που αναδεικνύει τα φυσικά «θέλγητρα» του μικρού νησιού. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Πάππα, σύμβουλος τουρισμού του δήμου Αριστοτέλη, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην παραλία, ενώ η μετάβαση και επιστροφή των μελλόνυμφων σχεδιάζεται να γίνει με πλοιάριο, πάνω στο οποίο θα υπάρχει και πιάνο! Μάλιστα, το πλοιάριο θα «δέσει» στην παραλία, με τον πιανίστα και τον γιορτινό φωτισμό να συνοδεύουν τις πρώτες στιγμές της κοινής ζωής του ζευγαριού από τη Γερμανία.

Στην ίδια έκθεση διαπιστώθηκε ακόμα το αυξημένο ενδιαφέρον των Γερμανών για το trekking (πεζοπορία), με ένα ακόμα γερμανικό τουριστικό γραφείο, το «Reiselounge Europa» να προσθέτει τον «Αριστοτελικό Περίπατο» στον διαδικτυακό κατάλογό του, όπως έχει ήδη πράξει ο τουριστικός πράκτορας «Wikinger». Παράλληλα, δεν ήταν λίγα τα τουριστικά γραφεία, που -με την ευκαιρία της ΙΤΒ- αναζήτησαν τοπικά ξενοδοχεία φιλικά προς τους ποδηλάτες (bike-friendly) και τους περιπατητές, προκειμένου να ενδυναμώσουν το προϊόν τους και να ανταποκριθούν στη γερμανική ζήτηση. «Σε αυτήν την περίπτωση η ετοιμότητα της Ανατολικής Χαλκιδικής, αναφορικά με το προσφερόμενο προϊόν της στον τομέα, αλλά και το ετοιμοπαράδοτο πακέτο ιδιωτών, διαδραμάτισαν» -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη- «καθοριστικό ρόλο ως προς την έκβαση των συνομιλιών».

Στο πεδίο του σχολικού περιπατητικού τουρισμού επικαιροποιήθηκε το ενδιαφέρον των Γάλλων και των Σικελών για τις σχολικές ανταλλαγές, ενώ δόθηκε έμφαση στο πρόγραμμα με τίτλο «Μικροί Αριστοτελικοί Περιπατητές». Σημεία έντονου επαγγελματικού ενδιαφέροντος αποτέλεσαν και οι άξονες του αγροτουρισμού και του χειμερινού τουρισμού. Παραδοσιακά γερμανικά γραφεία, προερχόμενα από μικρές πόλεις της χώρας, αναζήτησαν το χρυσο-βραβευμένο πρόγραμμα (των tourism awards 2016) της ανατολικής Χαλκιδικής, με τίτλο «Αγροτουρισμός», το οποίο αποτελεί βιωματική περιήγηση ανάμεσα σε σημαντικά μνημεία πολιτισμού και αγροτουριστικά σημεία ενδιαφέροντος.

Και πολιτιστικός και οινικός τουρισμός

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της έκθεσης, η κ. Πάππα, συνοδευόμενη από ιδιώτες - όπως εκπρόσωπους τουριστικών γραφείων και τοπικών καταλυμάτων - πραγματοποίησε σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων με Γερμανούς και άλλους κλαδικούς επαγγελματίες, έχοντας επικεντρωθεί στην εν γένει προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού. Μια από αυτές αφορά την αλληλεπίδραση του επισκέπτη με σπουδαία πολιτιστικά μνημεία και τη συμμετοχή του σε εκθεσιακά / προσκυνηματικά δρώμενα, σεμινάρια πολιτισμού, παραστάσεις και εργαστήρια. Η πρόταση, η οποία εντάσσεται στα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ», έτυχε θερμής υποδοχής καταρχάς από τον product manager του ιστορικού γραφείου πολιτιστικού τουρισμού «Studiosus», ο οποίος αναμένεται να επιθεωρήσει τοπικά καταλύματα κατά την τρέχουσα άνοιξη, ώστε να ενισχύσει υφιστάμενες συνεργασίες και να εξετάσει ενδεχόμενο έναρξης νέων.

Στις συναντήσεις με εκπροσώπους Τύπου και travel bloggers η Ανατολική Χαλκιδική προβλήθηκε ως πολιτιστικός προορισμός διακοπών με αναφορές στον γενέθλιο τόπο του Αριστοτέλη, στη γειτνίασή της με τον Άθωνα, αλλά και στους πολιτιστικούς/ προσκυνηματικούς της χώρους. «Καθοριστικής σημασίας για τη θεματική επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση του πεδινού και ορεινού όγκου κρίνεται η επικείμενη συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη με τον τουριστικό οργανισμό "Attika Reisen", ο οποίος αποτελεί το μοναδικό tour operator της Γερμανίας με ειδίκευση στην Ελλάδα. Η συνεργασία αφορά την προώθηση του τοπικού οινοτουριστικού πακέτου διακοπών στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης, με την οποία ο Δήμος Αριστοτέλη έχει δικτυωθεί οινικά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο προορισμός επαναπροσδιορίζεται, αποκτά τη σφραγίδα του βιώσιμου τουρισμού και αυτό αποτελεί ισχυρό και προσοδοφόρο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Ήδη δρέπουμε τους πρώτους καρπούς τηςς μεθοδικής δουλειάς των προηγούμενων ετών και συνεχίζουμε»δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]