Άνοιξε και επίσημα η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που άνοιξε τις πύλες της το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Πλήθος κόσμου παρέστη στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Άλκη Ζέη του περιπτέρου 13 της ΔΕΘ - HELEXPO.

Τη διεθνή εμβέλεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) υπογράμμισε η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, εγκαινιάζοντας τη φετινή διοργάνωση. «Έχοντας αφήσει πίσω την πρόσκαιρη ψηφιακή εκδοχή της, λόγω της πανδημίας, η Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει δυναμικά, με ενισχυμένη παρουσία Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών του βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών και ομιλητών, από περίπου 40 χώρες, με σταθερή την παρουσία του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με διευρυμένο διεθνή προσανατολισμό», τόνισε και χαρακτήρισε σημαντική ευρωπαϊκή πρωτιά το γεγονός ότι φέτος είναι τιμώμενη η Αμερικανική Λογοτεχνία.

Είπε ακόμα πως δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία για το ελληνικό βιβλίο και τα ελληνικά γράμματα, να προσεγγίσουν εκδοτικούς οίκους και συγγραφείς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και αμφίδρομα, μέσω των υφιστάμενων αλλά και νέων, αναδυόμενων δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης και συνεργιών και αναφέρθηκε στη σταθερή και δημιουργική συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς και από την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τη συνεργασία μας στον τομέα των εκθέσεων, του κινηματογράφου κ.ά.

«Η ιστορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και οι ισχυροί δεσμοί που μας συνδέουν, θεμελιώνονται στις κοινές δημοκρατικές μας αξίες. Αξίες οι οποίες γεννήθηκαν εδώ, στην Ελλάδα και ενέπνευσαν τους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία στους λαούς μας αλλά και στον κόσμο. Πάνω σε ένα τέτοιο στέρεο έδαφος, ο διαπολιτισμικός διάλογος δεν μπορεί παρά να ανθίσει», τόνισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η 19η ΔΕΒΘ θα αποτελέσει έναυσμα, ώστε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις συνεργασίες μας στο χώρο του βιβλίου διεθνώς.

«Η στήριξη του Βιβλίου, της Παιδείας και του Πολιτισμού βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και χαρακτήρισε τιμή για τη Θεσσαλονίκη το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική Διεθνής Έκθεση για το Βιβλίο εγκαινιάζεται σήμερα «στη Θεσσαλονίκη του Βιβλίου και του Πολιτισμού».

Η ΔΕΒΘ «υπογραμμίζει την αναλλοίωτη σχέση των Ελλήνων με το βιβλίο και την ανάγκη της επικοινωνίας των συγγραφέων και των λογοτεχνών με το αναγνωστικό τους κοινό, προωθεί διεθνείς συνεργασίες και ανοίγει νέες ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ των επαγγελματιών στην αγορά του βιβλίου, συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης και την τοποθετεί με αξιώσεις στο χάρτη των σημαντικών παγκόσμιων πολιτιστικών διοργανώσεων», κατέληξε.

Για μία έκθεση από τις πολλές επιτυχημένες που γίνονται στους χώρους της ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία έχει ειδικό κοινό, έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ίσως η μόνη που μαζεύει κόσμο που έρχεται χωρίς αγωνία, με χαμόγελο και με προδιάθεση να κερδίσει μερικά πράγματα περισσότερο για το μυαλό του», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμη το γεγονός ότι η Κεντρική Δημοτική βιβλιοθήκη, μαζί με ένα δίκτυο από τις παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου, που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, εκπροσωπούνται στη ΔΕΒΘ. «Άρα όλοι μαζί συμμετέχουμε σε αυτή τη γιορτή του βιβλίου, πιάνουμε στα χέρια μας χαρτί, μυρίζουμε το μελάνι και ξέρουμε πως ό,τι διαβάζουμε, όταν το τελειώσουμε το αφήνουμε πάλι στη βιβλιοθήκη και μπορούμε να το ξαναβρούμε εκει μετά από χρόνια», δήλωσε.

Τον «πλούτο» που προσφέρουν τα βιβλία στους κατόχους τους, υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος -όπως είπε, «επιμένει να στηρίζει έναν τόσο σημαντικό θεσμό». «Έχω μπει σε πολλά σπίτια, σε πλούσια και φτωχά, αλλά ψάχνω πάντα έστω και σε μία γωνιά μία βιβλιοθήκη, γιατί τότε πραγματικά ένα σπίτι είναι πλούσιο», τόνισε η κ. Πατουλίδου.

«Ζούμε σε μία εποχή που η χρήση του ίντερνετ μας έχει διευκολύνει σε πολλούς τομείς, αλλά ταυτόχρονα συνετέλεσε στο να απουσιάζει ο γραπτός λόγος από την καθημερινή μας ζωή», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, χαρακτηρίζοντας τη ΔΕΒΘ ως άμυνα για τη φιλαναγνωσία.[ΑΠΕ-ΜΠΕ]