Απ. Τζιτζικώστας: "Ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος και εξωστρεφής ο προϋπολογισμός"

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2020 στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θετικά ψήφισαν η παράταξη της διοίκησης της ΠΚΜ και οι σύμβουλοι άλλων δύο περιφερειακών παρατάξεων της ΠΚΜ ενώ οι λοιπές παρατάξεις ψήφισαν "παρών", "λευκό" ή τον καταψήφισαν.

"Ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος, εξωστρεφής και έξυπνος ο προϋπολογισμός" τόνισε ο Α. Τζιτζικώστας

"Ρεαλιστικό" και "ισοσκελισμένο" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2020 ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας, ακόμη, ότι είναι ένας "εξωστρεφής" και "έξυπνος" προϋπολογισμός.

"Είναι ένας ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, παρά τους ιδιαίτερα περιοριστικούς κανόνες, που βάζει το κράτος στην κατάρτισή του" τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: "Διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών μας. Αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική της Κεντρικής Μακεδονίας. Δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας".

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε οι "πέντε άξονες" επάνω στους οποίους καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός είναι : υπευθυνότητα, διαφάνεια, χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, απόλυτος σεβασμός των χρημάτων των πολιτών και εξειδίκευση των πιστώσεων και πρόσθεσε : "Είναι εξωστρεφής γιατί κοιτάζει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, έξυπνος γιατί εστιάζει στις εξελίξεις, τις προοπτικές και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται στον τόπο μας και τις συνδυάζει με τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτουμε ως Περιφέρεια".

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συγκυρία στην οποία συντάχθηκε ο προϋπολογισμός, λέγοντας ότι "η Ελλάδα γυρίζει σελίδα", παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κρίσης για τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και τις επιχειρήσεις δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί, κάτι για το οποίο σημείωσε ότι "θα χρειαστεί χρόνος". Υπογράμμισε, ότι "η περιφέρεια ανταποκρίθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην πρόκληση για βέλτιστη οικονομική κατανομή και αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ώστε να μην υπάρξουν αρρυθμίες, κενά και προβλήματα στις πληρωμές και την υλοποίηση των έργων".

"Μέσα στα κρίσιμα χρόνια της κρίσης, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης, καταφέραμε να ξεπεράσουμε εμπόδια, να ολοκληρώσουμε έργα που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, να υλοποιήσουμε έργα με μεγάλο θετικό αναπτυξιακό αντίκτυπο για τον τόπο μας, και ταυτόχρονα να εδραιώσουμε το αίσθημα φερεγγυότητας της ΠΚΜ, προς τους συμπολίτες μας, τις επιχειρήσεις, την αγορά και το κράτος" είπε ο κ. Τζιτζικώστας και κατέληξε: "Με απλά λόγια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων, ως φορέας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας".

Η αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αηδονά παρουσίασε τον προϋπολογισμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Στην εισήγησή της η κ. Αηδονά τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που καταρτίζεται σε περιβάλλον οικονομικής αισιοδοξίας και πρόσθεσε: "Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια Περιφέρεια - πρότυπο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όμως οι τελικές επιλογές του προϋπολογισμού υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς". Επεσήμανε, ακόμη, ότι ο προϋπολογισμός αξιολογήθηκε από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και κρίθηκε άρτιος, τηρώντας όλες τις οδηγίες, είναι ισοσκελισμένος και ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια δημοσιονομικής προσαρμογής και τους όρους για περισσότερη ποιότητα, με λιγότερα χρήματα. "Παρά τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και παρά τη λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης, ολοκληρώθηκαν εγκαίρως όλες οι υποχρεώσεις και ο προϋπολογισμός είναι εμπρόθεσμος, χωρίς υπερβάσεις" διευκρίνισε η κ. Αηδονά.

Τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων και περιφερειακών συμβούλων

Ο επικεφαλής της παράταξης "Κοιτάμε Μπροστά", βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης επισήμανε ότι η λογική με βάση την οποία έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός, δεν επιτρέπει να ενταχθούν σε αυτόν μια σειρά από απαραίτητα έργα, υποδομών και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών και ψήφισε "παρών".

"Θα ήθελα, ο προϋπολογισμός να συμπεριλάβει και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα, το λιμάνι της Ουρανούπολης, την αντιμετώπιση της δυσοσμίας στον Εύοσμο, την αντιμετώπιση του Θερμαϊκού, το ΚΕΘΕΑ, ακόμη μεγαλύτερες προβλέψεις για τη μεταφορά μαθητών, τα κενά στα σχολεία, κ.α." είπε ο κ. Γιαννούλης. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν πιστεύει πως"τιμούν την ελληνική παιδεία" οι διαδηλώσεις με πανό που γράφουν "έξω οι λαθρομετανάστες από την Ελλάδα" και οι εκδηλώσεις κατά προσφύγων και μεταναστών.

"Ο προϋπολογισμός είναι γραφειοκρατικά άψογος, αλλά δεν έχει αναπτυξιακή λογική, δεν μπορεί να δώσει αναπτυξιακό και κοινωνικό περιεχόμενο", είπε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης "Πράξεις για τη Μακεδονία" Χρήστος Παπαστεργίου, επισημαίνοντας τις "σκληρές συνθήκες" που έχει επιβάλλει η πολιτεία στη σύνταξη των προϋπολογισμών της αυτοδιοίκησης και τις οποίες "δεν τις έχει αλλάξει" και πρόσθεσε: "Παράδειγμα, εμείς λέμε ότι είμαστε πρωταθλητές στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά έχουμε προς εγγραφή έσοδα διακόσιες χιλιάδες. Το αντίστοιχο ποσόν της Κρήτης είναι επτά εκατομμύρια".

Εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός δεν απαντά στις αυξημένες ανάγκες και στα ζητήματα υποδομών και ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων και τον καταψήφισε.

"Και ο φετινός προϋπολογισμός είναι μνημονιακός προϋπολογισμός" τόνισε η επικεφαλής της παράταξης "Ανυπόταχτη Δημοκρατική Μακεδονία", Δέσποινα Χαραλαμπίδου. "Ισοσκελίζονται τα έσοδα με τα έξοδα, με κάλυψη τους σε ποσοστό πάνω από 40% από τα ίδια διαθέσιμα ποσά της περιφέρειας" είπε.

"Μνημονιακό" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και τον καταψήφισε και η παράταξη "Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία". Ο επικεφαλής της, Θανάσης Αγαπητός, στηλίτευσε το "εξοντωτικό" πρόστιμο των 50.000 ευρώ, που του επέβαλε η Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Δαπανών για την προεκλογική καμπάνια, ζητώντας την ακύρωση του και κάλεσε τις άλλες παρατάξεις να λάβουν θέση, ενόψει της ένστασης που έχει κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από την παράταξη. Τόσο η διοίκηση της Περιφέρειας, όσο και οι άλλες παρατάξεις ανταποκρίθηκαν θετικά στην τοποθέτηση του.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γαβριήλ Αβραμίδης, επικεφαλής της παράταξης "Πρώτη δύναμη για τη Μακεδονία" τοποθετήθηκε θετικά για τον προϋπολογισμό της ΠΚΜ, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει με μεγαλύτερη ένταση να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα "της ανεργίας, της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κ.α.". Τον προϋπολογισμό υπερψήφισε και ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βάνης. "Παρών" ψήφισε η "Ε.Α." ενώ λευκό ψήφισε ο εκπρόσωπος της παράταξης "Οικολογία - Πράσινη Λύση", Φίλιππος Γκανούλης.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού της ΠΚΜ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η κ. Αηδονά, ο προϋπολογισμός έχει ως σύνολο εσόδων 193,4 εκ. ευρώ (αυξημένα κατά 31,2 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019) και σύνολο εξόδων 323,4 εκ. ευρώ (αυξημένα κατά 39 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019).Το λογιστικό έλλειμμα των 130 εκ. ευρώ καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο του έτους 2019. Οι προβλεπόμενες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων την παρούσα χρονική στιγμή ανέρχονται σε 60 εκ. ευρώ. Η μισθοδοσία προσωπικού ανέρχεται σε 45,5 εκ. ευρώ. Οι μεταβιβαστικές πληρωμές ανέρχονται σε περίπου 29 εκ. ευρώ.Για τη μεταφορά των μαθητών διατίθενται 28 εκ. ευρώ. Για προνοιακά επιδόματα προβλέπεται 1 εκ. ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες υπολογίζονται σε 13 εκ. ευρώ.

Τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τη βελτίωση, συντήρηση και αποκατάσταση των 6.500 χλμ. οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας είναι της τάξης των 7 εκ. ευρώ, όσο και το 2018, μειωμένα κατά 70% σε σύγκριση με το 2011.Τα ίδια έσοδα προβλέπονται στα 15 εκ. ευρώ ενώ για την υλοποίηση έργων προβλέπονται 58 εκ. ευρώ.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]