Αλ. Τσίπρας στο OPEN: Όλοι προ των ιστορικών ευθυνών τους

«Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στην επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, την οποία τοποθέτησε χρονικά εντός του Ιανουαρίου.

Ενόψει του καθοριστικού τετ-α-τετ που θα έχει την Παρασκευή με τον κυβερνητικό εταίρο του, Πάνο Καμμένο, ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του OPENTV και την Έλλη Στάη, άνοιξε τα χαρτιά του και έστειλε πολλαπλά καθαρά μηνύματα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα άγχος, γιατί βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας και πως ο κ. Μητσοτάκης έχει άγχος και πως προβλέπει ότι δεν θα κάνει πρόταση δυσπιστίας και ότι φοβάται τις εκλογές. «Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό», είπε και τον προκάλεσε να καταθέσει ακόμα και σήμερα πρόταση δυσπιστίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, ανακοίνωσε πως αν αυτό δεν γίνει, τότε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή. Δήλωσε βέβαιος ότι σε αυτή την περίπτωση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσει η κυβέρνηση, προσδιορίζοντας τον χρόνο των εκλογών για τον επόμενο Οκτώβριο. «Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Σε πείσμα πολλών, αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπολογίζει σε μοντέλο κυβέρνησης ανοχής, σημειώνοντας ότι αν και δεν αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα μια τέτοια κυβέρνηση, υπάρχει πολιτικό πρόβλημα – και πως σε αυτή την εκδοχή θα προχωρήσει εν ευθέτω χρόνω και απόλυτα συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές. «Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές σε ό,τι αφορά το πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Και σε ό,τι αφορά αυτό, έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, διότι η δεδηλωμένη δίνεται άπαξ, δηλαδή αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Άρα αυτό που λέτε είναι σωστό: ακόμα κι αν δεν έχεις 151 βουλευτές, δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να προχωρήσεις. Επίσης είναι αληθές ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας. Και είναι επίσης αληθές, ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα».

Παρόλα αυτά, σημείωσε, «θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω σε αυτή την περίπτωση, αλλά είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα υπάρχει (…) Αυτή την εκδοχή τη θεωρώ απίθανη να συμβεί, αλλά σε αυτή την εκδοχή θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα απόλυτα σε πρόωρη προσφυγή σε κάλπες», είπε, τονίζοντας ότι θα το κάνει αυτό: «Με γνώμονα και με κριτήριο τη σταθερότητα της οικονομίας, με γνώμονα και με κριτήριο να μην μείνουν στη μέση μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και είναι σε εξέλιξη, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, όπως η συμφωνία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού».

«Να είναι σίγουροι οι Ελληνες ότι δεν πρόκειται να τις αφήσουμε στη μέση», σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κυβερνητική κρίση θα υπάρξει, εάν ο κ. Καμμένος δεν παραμείνει στην εκπεφρασμένη θέση του, δηλαδή στο ότι ‘θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα στηρίξει ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ’ – «δηλαδή ότι αν τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης θα την στηρίξει». «Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα το κάνει αυτό και πιστεύω ότι δεν θα το κάνει, γιατί δεν θα επιλέξει να ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, πιστεύω δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω», προανήγγειλε.

«Κυριακή κοντή γιορτή», σχολίασε στο ερώτημα για το αν θα συναινέσει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. «Θα έρθει στο Μαξίμου και θα πάρει μια σαφή θέση και στάση, και αυτή είναι ότι, ούτε αυτός, ούτε κανένας εκ των βουλευτών δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση». «Αν δεν το κάνει αυτό», συνέχισε «θα μετρηθούμε στη Βουλή, όχι στα μαρμαρένια αλώνια».

«Θα ζητήστε ψήφο εμπιστοσύνης;» ρωτήθηκε. «Προφανώς αυτό θα κάνω. Ξέρω ότι κάνω το σωστό για τον τόπο μου. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση», τόνισε. «Αυτό που ξέρω, είναι ότι είναι μεγάλο βάρος αυτό για να το αναλάβει ο κυβερνητικός μου εταίρος, δεν πιστεύω ότι θα διευκολύνει σχέδια αντίπαλων πολιτικών χώρων, θα καταγράψει την πολιτική διαφωνία του (σ.σ. για τη συμφωνία των Πρεσπών) και το δικαιούται» πρόσθεσε. «Αν το αφήσει ανοικτό και δεν βγει με σαφήνεια να πει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα αποφασίσουν και θα πάρουν την ευθύνη τους».

Ερωτηθείς σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή τη συμφωνία των Πρεσπών, εάν πιστεύει ότι ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των 151 υπάρχει, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πιστεύει ακράδαντα «διότι έτσι δείχνουν οι αριθμοί»: «Δεν κάνω, ούτε προσθαφαιρέσεις μπακάλικης αριθμητικής, αλλά λέω το πάρα πολύ απλό: μέχρι σήμερα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7 και υπάρχει και η ανεξάρτητη η κα Παπακώστα η οποία στηρίζει την κυβέρνηση και είναι και μέλος της. Υπήρξε και ένας ακόμη βουλευτής που ψήφισε τον Προϋπολογισμό, ο οποίος έχει χαρακτήρα εμπιστοσύνης, άρα έχει 154 με αυτή την έννοια, η κυβέρνηση, για να προχωρήσει και σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες.

Ο κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους, είναι σεβαστή επαναλαμβάνω. Το Ποτάμι, ένα κόμμα το οποίο έχει μια σοβαρή κοινοβουλευτική παρουσία, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει. Άρα έχω κάθε λόγο να φέρω τη συμφωνία στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο κ. Τσίπρας και στην κ. Σπυράκη, η οποία, όπως σχολίασε ο ίδιος, κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και άρχισε να μιλά για εξαγορά βουλευτών. Σχολίασε ότι η ΝΔ πήρε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα στην Κ.Ο. της – «ξεκλήρισε» το Ποτάμι και πήρε έναν από την Ένωση Κεντρώων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αν ο εταίρος μου αφήσει ανοικτό να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ναι θα πάω προφανώς πριν από τη συμφωνία». «Ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του κι εμείς ψήφο εμπιστοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε απόλυτα σίγουρος ότι «η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες, ότι θα πάμε στη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί ο εταίρος μου δεν θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων μου. Λέω όμως ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης» επανέλαβε.

Πρόσθεσε ότι τον λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους 9 μήνες, αλλά το να υπάρχει σταθερότητα. «Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε».

Εντός Ιανουαρίου η Συμφωνία στην ελληνική βουλή

Ως προς το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό, άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση, του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος, και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα, άμεσα θα δώσει στον ΠτΔ, στον ΠτΒ και στα κόμματα τα αποτελέσματα, και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον ΠτΒ για να κινηθούν οι διαδικασίες. «Μέσα στον Ιανουάριο;» ρωτήθηκε. «Προφανώς» απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν βλέπει τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι εδώ και έναν χρόνο, από την αρχή της διαπραγμάτευσης έως σήμερα, συνεχώς άλλαζε θέση, αναζητώντας «προφάσεις εν αμαρτίες». «Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος», σχολίασε. «Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας», σημείωσε και τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά: «Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά» τόνισε.

Η συνάντηση με την Α. Μέρκελ

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα, γιατί θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός, ότι ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατάφερε να ανακάμψει, να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, αλλά και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. «Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό και για τις διεργασίες στην ΕΕ».   Είπε ότι δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι τη στηρίζει, όπως «κάθε σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη». Ήθελε καιρό να έρθει και θεώρησα σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα κάνει κάποια δήλωση για τα περί παζαριού του ονοματολογικού με τη μείωση των συντάξεων, απάντησε: Δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει, αλλά αυτές, όσοι τις κάνουν, πρέπει να ξέρουν ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Χαρακτήρισε «ανοησία» αυτή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, και πρόσθεσε πως μόνος στόχος του προέδρου της ΝΔ, είναι να λέει λόγια για να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροατηρίου. «Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, για τον οποίο εμένα κατηγορεί. Επιδεικνύει την πιο λαϊκιστική συμπεριφορά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε κρίσιμα εθνικά πράγματα», είπε.

Η δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει στην υπόθεση Novartis

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του.

«Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης» σημείωσε, κάνοντας λόγο για «τεράστια ζημία» που έχει υποστεί το Δημόσιο. Υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις. Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis. «Δεν θα είμαι εγώ ο πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει υποθέσεις, δεν θα είναι η κυβέρνηση αυτή που θα κουκουλώσει υποθέσεις. Πρέπει όλα να έρθουν στο φως. Η δικαιοσύνη οφείλει να προχωρήσει. Πρέπει όλοι να την αφήσουν απερίσπαστη να προχωρήσει για να δούμε την αλήθεια. Κάποιοι δεν θέλουν ενδεχομένως να προχωρήσει η Δικαιοσύνη, και γι’ αυτό φωνάζουν να προχωρήσει η δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει και μακάρι να μην υπάρχει καμιά πολιτική ενοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως εύχεται όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που εμπλέκονται, να αποδειχθούν αθώοι.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, απάντησε πως σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων του, και παρατήρησε: Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι;

«Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία»

«Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ότι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα σήμερα. Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί, θα φέρει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και δεν θα υπάρχουν συντάξεις. «Το πρόγραμμά του είναι τόσο ακραία νεοφιλελεύθερο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός στην ιστορία της χώρας που πράγματι δεν ακούγονται αυτά που λέει ως υποσχέσεις, αλλά ως απειλές. Απειλές για τους μικρομεσαίους, απειλές κυρίως για τους ανθρώπους που είναι στα ασθενέστερα στρώματα» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, απάντησε ότι είναι προφανείς και μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησής του για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Οι χειρισμοί που έγιναν μετά, δεν ήταν οι κατάλληλοι για να βγει η χώρα από τη φάκα, είπε.

«Η οικονομία είναι το μεγάλο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης»

«Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού, το μεγάλο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης. Παρέλαβε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την έφερε στην κανονικότητα» είπε ο κ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι η αγορά έχει πάρει μπρος, κινείται, και φέτος ο ίδιος είδε για πρώτη φορά Χριστούγεννα που του θύμισαν εποχές προ κρίσης. «Το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας και θα είναι και το δίλημμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης τον Οκτώβριο του 2019, είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτό τον δρόμο της ανάκαμψης ή θα γυρίσει πίσω», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν θα καταφέρει να ακυρώσει και τη μείωση του αφορολόγητου, όπως την περικοπή των συντάξεων, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Είναι απολύτως προφανές ότι θα συμβεί αυτό με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2019».

Στις αρχές Φεβρουαρίου η επίσκεψη στην Τουρκία

Στις αρχές του Φεβρουαρίου προγραμματίζει το ταξίδι του στη Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα και ο ίδιος φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον κ. Ερντογάν.

«Θα ξαναπροτείνω τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

«Απολύτως ναι» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς για το εάν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο στις Δημοκρατίας. Τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα στις χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό.

Στις επιλογές προσώπων το λάθος του

«Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου», απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση ποιο λάθος έχει κάνει στη μέχρι τώρα πρωθυπουργική θητεία του.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]