Μητσοτάκης: Η πατρίδα μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας χωρίς τέλος

Μητσοτάκης: Η πατρίδα μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας χωρίς τέλος ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης που πλαισιώνει το πολυνομοσχέδιο των μέτρων, επιχείρησε με την ομιλία του κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο, για την καρέκλα το κάνουν όχι για το χρέος", είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ότι "κ. Τσίπρα είσαστε ικανός να πάτε και με σμόκιν στην παραλία", προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας του τέταρτου μνημονίου και πρόβαλε το δικό του εναλλακτικό αφήγημα.

"Αυτό που ζούμε είναι ένας εφιάλτης και είναι αποτέλεσμα των επιλογών των Τσίπρα και Καμμένου" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι εάν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχαμε βγει από την κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "η πατρίδα μας μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν έλθει στην εξουσία, όπως ήλθαν, και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα, σήμερα, θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη". Επικαλέστηκε τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δισ." και αντιπαρέβαλε με τις προβλέψεις της κυβέρνησης: "στο μεσοπρόθεσμό που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δις εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δις πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου".

Οι πιστωτές έχουν ευθύνη γιατί δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις τους για την ρύθμιση του χρέους, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι "κι εσείς έχετε ευθύνη γιατί πήγατε να τινάξετε την χώρα στον αέρα".

«Αντί να σκίσετε τα μνημόνια φέρνετε 4ο μνημόνιο» κατηγόρησε την κυβέρνηση στη δευτερολογία του ο Κ. Μητοστάκης

Ανέβασε τόνους κατά την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίθεση του πρωθυπουργού. «Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως έχετε μια άλλη καριέρα μετά την πολιτική», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αφιερώσατε την ομιλία σας στα αντίμετρα. Για το αφορολόγητο θα μας πείτε κάτι; Για τη μείωση των συντάξεων θα μας πείτε; Για την αύξηση των εισφορών»;

Σχετικά με το χρέος ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε σημεία του μνημονίου που αναφέρουν ότι το χρέος έχει βελτιωθεί ως αποτέλεσμα του PSI του 2012. Παρουσίασε και την έκθεση βιωσιμότητας του 2014 του ΔΝΤ για το χρέος που ήταν θετική, ενώ αντίθετα προβλέπει εκτόξευση στην έκθεση του 2016.

«Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Εσείς έχετε πει κάτι για τον δημαγωγικό λαϊκισμό σας» ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Δεν είστε αθώοι του αίματος» είπε.

Απάντησε και στις προσωπικές αναφορές και ειδικότερα στη φράση τσάμπα μάγκας: «Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώση του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία. Τσάμπα μπάγκας είναι αυτός που έλεγε δεν πληρώνω και τώρα έχει τρελάνει τον κόσμο στους φόρους. Τσάμπα μπάγκας είναι αυτός που εκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει ψηφίζει την απλή αναλογική».

Αλλά και για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί στρατηγικού αδιεξόδου είπε: «Αν είστε σίγουρος ότι η ΝΔ είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν». [ΑΠΕ-ΜΠΕ]