Συνέντευξη Π. Καμμένου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ, και την ένταση στις σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας

«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, έχουν υψηλό ηθικό και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση και παράλληλα να προσφέρουν κοινωνικό έργο» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real FM.

Ερωτηθείς κατά πόσο επηρεάζει την Ελλάδα η ένταση στις σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας, είπε ότι το πρώτο που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι το πόσο έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη και στους συμμάχους και ποια η συμβολή της Ελλάδας στην αλλαγή αυτή.

Στην παρατήρηση ότι οι αντιδράσεις στην Ολλανδία και την Γερμανία έναντι της Τουρκίας δεν σηματοδοτούν αυτόματη υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, επικαλέστηκε την απόφαση των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ για παραμονή της δύναμης της Συμμαχίας στο Αιγαίο, παρά την άρνηση της Τουρκίας, συντασσόμενες έτσι με την θέση της Ελλάδας.

«Η Τουρκία υπέστη τεράστια διπλωματική ήττα και αυτό έγινε γιατί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα εκφράσαμε τις απόψεις μας. Βεβαίως και θέλουμε την Ευρώπη να είναι πιο κοντά μας και ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ. Θέλουμε να μας ενισχύσουν και οικονομικά γι' αυτό, δεν μπορεί η Ελλάδα να πάρει όλο το βάρος της μετανάστευσης και βεβαίως χρειάζεται την βοήθειά τους να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται ο υπουργός 'Αμυνας να κάνει εξοπλιστικά άνω του 2% του ΑΕΠ και οι υπουργοί Οικονομικών να μας λένε ότι πρέπει να περικόψουμε τις δαπάνες» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά δημοσιεύματα για απώλειες κονδυλίων για το Προσφυγικό, είπε «το υπουργείο 'Αμυνας τα απορρόφησε όλα, θεωρώ ότι πρέπει να πάνε γρήγορα οι διαδικασίες των Επιτροπών Ασύλου για να πάνε πίσω αυτοί που βρίσκονται στα νησιά.»

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο, με αφορμή το Προσφυγικό, βοήθησε στο να γίνουν αντιληπτές οι εθνικές μας θέσεις για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την μεριά της Τουρκίας, καθώς οι ίδιοι οι σύμμαχοι έχουν καθαρή επιχειρησιακή εικόνα βλέποντας τους Τούρκους να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο αλλά και τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Είπε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας κατά πάντων δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις που ανέκαθεν ήταν υπέρ μιας ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία με προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και της εδαφικής μας ακεραιότητας, θέση που «ξεκάθαρα είπε ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο αρχηγών της ΕΕ.»

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι οι απειλές της Τουρκίας σε ότι αφορά το Προσφυγικό δεν στρέφονται κατά μιας χώρας-τράνζιτ που είναι η Ελλάδα, αλλά στρέφονται στην καρδιά της Ευρώπης. Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι στον εθνικό σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη οι προκλήσεις που υπάρχουν ενώ ταυτόχρονα η χώρα συμμετέχει στους συμμαχικούς σχεδιασμούς που βοηθούν στην ενίσχυση της γεωπολιτικής της δύναμης.

Επισήμανε ότι η ενίσχυση της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας, συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε στην προσέγγιση Ελλάδας-ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ελλάδα ένα σύμμαχο που δεν τους απειλεί όπως η Τουρκία που κλείνει (την βάση) του Ιντσιρλίκ.

Είπε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ μίλησε ξεκάθαρα, προεκλογικά, και τώρα υλοποιεί την βούλησή του για τον άξονα Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος-Ιορδανία και προς τα βόρεια με την Βουλγαρία και την Ρουμανία ως άξονα σταθερότητας. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα ακολουθήσει την πολιτική παλαιότερων κυβερνήσεων των ΗΠΑ για καλές σχέσεις με εξτρεμιστικά στοιχεία στην Μ. Ανατολή και μιλά ξεκάθαρα για «ισλαμική τρομοκρατία. Κάποιους τους ενοχλεί.»

«Βεβαίως δεν λέμε ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι εξτρεμιστές ή τρομοκράτες. Ίσα-ίσα το αντίθετα: η μουσουλμανική θρησκεία είναι κατά του εξτρεμισμού. Όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εξτρεμιστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούνται από αρκετά κέντρα, δημιουργούν πλέον ομάδες και στα Βαλκάνια, βλέπουμε κέντρα εκπαιδεύσεως στο Κόσοβο, βλέπουμε χώρες που μέχρι τώρα δεν είχαν εξτρεμιστικά στοιχεία, όπως η Αλβανία, να δημιουργείται ένας φονταμενταλιστικός πυρήνας που είναι αρκετά επικίνδυνο, λόγω του ότι βλέπουμε ότι αποτελεί στόχο στην Ευρώπη η ισλαμική τρομοκρατία.» είπε ο κ. Καμμένος.

Σημείωσε, δε, ότι «δεν είναι ευχάριστο ούτε για τις ΗΠΑ αλλά ούτε και για τους συμμάχους η μετατροπή της Τουρκίας σε ισλαμικό κράτος.» Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις για την φράση «αν ανέβει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στα Ίμια, να δούμε πως θα φύγει», ο κ. Καμμένος είπε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι της απόψεως της κυβέρνησης Σημίτη, όπου ο κ. Πάγκαλος σαν λύση στην τουρκική επιθετικότητα πρότεινε να αφήνουμε τις σημαίες να τις παίρνει ο αέρας. «Τις σημαίες τις υπερασπίζονται οι πολίτες και οι Ένοπλες Δυνάμεις.»

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται κριτική από ανθρώπους του κύκλου, Πάγκαλου, Σημίτη και των νεοφιλελεύθερων της ΝΔ, κύκλο με τον οποίο δεν έχει καμία σχέση ούτε ο ίδιος, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Ούτε και οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι έχουν καμία σχέση. 'Αλλοι στην ΝΔ φλερτάρουν με την Διαμαντοπούλου, τον Πάγκαλο και άλλους» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «τα νέα στελέχη που παρουσίασε η ΝΔ ήταν ο γιος του κ. Παπαντωνίου», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν το ξέρω το παιδί, ούτε υπάρχει οικογενειακή ευθύνη.» «Ο κ. Παπαντωνίου, τον οποίο εγώ παλεύω από το 1998, επιτέλους με τους 19 φακέλους που στείλαμε στην Δικαιοσύνη από τότε που αναλάβαμε, έφθασε στην βουλή να παραπεμφθεί σε Επιτροπή» τόνισε ο κ. Καμμένος απορρίπτοντας τα περί «επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης και πετάγματος της ‘μπάλας στη εξέδρα.»

«Ο Αλέξης Τσίπρας, από τότε που αναλάβαμε, και ανέλαβα το υπουργείο 'Αμυνας και του είπα ότι προχωράω αυτές τις υποθέσεις για να πάνε στην Δικαιοσύνη, βοήθησε με τον καλύτερο τρόπο και μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, (καθώς) άνοιξαν οι παλαιοί φάκελοι» πρόσθεσε. «Εμείς συμφωνίες δεν έχουμε. Συμφωνία έκανε ο Σαμαράς να προστατεύσει τον Βενιζέλο στην υπόθεση των υποβρυχίων και τον Σάφα . Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν να απολογηθούν ούτε για τον Παπαντωνίου, ούτε για τον Τσοχατζόπουλο, ούτε για τον Τραυλό, ούτε για τον Βενιζέλο. Αυτοί όλοι θα πάνε στην Δικαιοσύνη και αυτή θα αποφασίσει για την αιμορραγία που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός από αυτά που αρπάξανε» είπε.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι εδέχθη κριτική και όταν στήριξε τον Κ. Καραμανλή έναντι του κ. Γεωργίου, όταν ο δεύτερος έλεγε ότι «ο Καραμανλής αλλοίωσε τα στατιστικά στοιχεία. Στην ΝΔ βρέθηκαν άνθρωποι με κύριο πυρήνα τον Σαμαρά να κάνουν τον υπερασπιστή του Παπανδρέου και του Γεωργίου και τώρα γυρίζουν και μου λένε ότι εγώ δεν είμαι Καραμανλικός.» «Εγώ δεν πούλησα ποτέ, ούτε τον Καραμανλή, ούτε τον Τσίπρα θα πουλήσω ποτέ. Με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι και με εμπιστεύονται και τους εμπιστεύομαι, συνεχίζω να τους εμπιστεύομαι και στα δύσκολα» τόνισε. Σχετικά με την ρητορική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου ότι «ας αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να είναι με τους ‘βρώμικους' του ΠΑΣΟΚ ή με τους ΑΝΕΛ», ο κ. Καμμένος είπε ότι «δεν θέλουμε τους βρώμικους πουθενά».

«Η παραπομπή Παπαντωνίου είχε να κάνει με την λογική ποιοι είναι οι βρώμικοι. Η κ. Γεννηματά μακάρι να αποκήρυσσε τον κ. Βενιζέλο τους εμπλεκόμενους στις προηγούμενες κυβερνήσεις και να ήθελε να έλθει και να συνεργαστεί. Εγώ δεν θα είχα καμία αντίρρηση» ανέφερε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας ότι η κ. Γεννηματά, όπως και η ΝΔ μετατρέπεται σε συνήγορο υπεράσπισης «του Βενιζέλου, του Παπαντωνίου, του 'Ακη κλπ».

Σε ότι αφορά την κριτική που του ασκεί ο κ. Ν. Φίλης, είπε ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές που είναι σεβαστές. Πρόσθεσε ότι δεν λειτουργεί ανεξάρτητα της βούλησης του πρωθυπουργού, αλλά και των ΚΟ και του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, η υπόθεση θα προχωρήσει έχοντας συζητήσει και με τον κ. Φίλη και με την αντιπολίτευση.

Ο κ. Καμμένος αρνήθηκε ότι «δολοφόνησε πολιτικά τον κ. Φίλη», σημειώνοντας ότι παρά τις ιδεολογικές του διαφορές με τον κ. Φίλη παραδέχθηκε την αποτελεσματικότητα του ως προς το έγκαιρο άνοιγμα των σχολείων. Χαρακτήρισε την εκπομπή «Με αρετή και τόλμη» διαφορετική από ότι ήταν στο παρελθόν, με την βοήθεια του Τάσου Μπιρσίμ, των δημοσιογράφων αλλά και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, ανέφερε ότι η εκπομπή δεν θα δείχνει μόνο την επιχειρησιακή δυνατότητα των ΕΔ αλλά και τα προβλήματα των στελεχών των ΕΔ, θα δείχνει το μέγεθος της ισχύος αλλά θα αναδεικνύει και ζητήματα επικαιρότητας. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]