Συνάντηση Πούτιν - Νετανιάχου την επόμενη εβδομάδα

Το Κουρδιστάν στην ατζέντα της συζήτησης;


♦ Γιώτα Χουλιάρα για το geopolitics.com.gr ♦

Όπως ανακοίνωσε στους Ρώσους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρωσία. 

«Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν», ανέφερε ο Peskov και αποκάλυψε πως στη ατζέντα της συνάντησης των δυο ηγετών περιλαμβάνονται «οι εταιρικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, θέματα ασφάλειας και αμοιβαίας συνεργασίας».
Ερωτηθείς αν οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την κρίση στη Συρία, ο Peskov απάντησε «αναμφίβολα».

Ο Netanyahu και ο Putin συναντήθηκαν τελευταία στα τέλη Απριλίου στη Μόσχα, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η διατήρηση του Γκολάν σε ισραηλινά χέρια αποτελεί για την χώρα του «κόκκινη γραμμή». Τότε στη συζήτηση των δυο ανδρών υπήρξαν διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ πληροφορίες η Ρωσία ζήτησε την είσοδο στην ισραηλινή βιομηχανία φυσικού αερίου συμμετέχοντας στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Λεβιάθαν.

Προφανώς στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποηθεί την επόμενη εβδομάδα, οι συζητήσεις για τα συγκεκριμένα θέματα θα προχωρήσουν ένα ή και περισσότερα βήματα παραπέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει στο Geopolitics and Daily News και στο sec group IISCA του συμβούλου ασφαλείας Αλέξανδρου Νίκλαν, πέρα από τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία με τις επελάσεις των ΗΠΑ, Κούρδων, Σύριων (SDF) και Ρώσων, στην ατζέντα της συνάντησης των δυο ανδρών θα υπάρχει και το Κουρδιστάν.

Η συζήτηση για την ίδρυση του Κουρδιστάν είναι εδώ και πολύ καιρό στο διεθνές γεωπολιτικό τραπέζι και δεν είναι μυστικό πώς ακόμη και στον ΟΗΕ η αποδοχή ενός επίσημα ανεξάρτητου Κουρδιστάν είναι μεγάλη. Όμως, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τέτοια κίνηση ιδιαίτερο ρόλο παίζει και η αποδοχή ή μη του Ισραήλ.

Ίσως οι δυο πολιτικοί να συμφωνήσουν τελικά ότι ένα επίσημα αναγνωρισμένο Κουρδιστάν θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για τις εξελίξεις στην περιοχή αρχής γενομένης από την τρομακτική πίεση προς την Τουρκία.


0000000HV

Last modified onΔευτέρα, 06 Ιούνιος 2016 13:47