Η πρόκληση των διεθνών εξελίξεων

- του Στέλιου Βαλιάνου

Παρασκευή 29 Ιουλίου σίγουρα δεν είναι η ημερομηνία που ενδείκνυται για βαριά φιλοσοφία και πολύπλοκη σκέψη, όμως οι δραματικές εξελίξεις στο Παγκόσμιο χωριό δεν κανουν ραχάτι.

0000000HVNEWS

Ο 21ος Αιώνας έχει αρχίσει, καιρό τώρα, να δείχνει το στίγμα του. Οι αλλαγές γύρω μας είναι ραγδαίες. Οι ασσύμετρες απειλές, οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή , οι άνευ προηγουμένου προσφυγικές ροές, η ισλαμική τρομοκρατία, ο απροσδιόριστος ρωσικός παράγοντας, η "νέα" Τουρκία στο πλευρό μας, άδηλη όσο ποτέ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίση ταυτότητας, ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στο οποίο η Ελλάδα οφείλει να τοποθετηθεί.

Διαχρονικά η Χώρα μας συνελάμβανε τη συγκυρία και ιστορικά τοποθετούνταν από την πλευρά των νικητών. Πάντα βρισκόταν στους κόλπους του ανεπτυγμένου κόσμου, γεγονός που της επέτρεψε να εξελιχθεί και να ευημερήσει, παρά τις εθνικές τραγωδίες που βίωσε από τα χρόνια της εθνικής Παλιγγενεσίας.
Η επιλογή των σωστών συμμαχιών δεν ήταν τυχαία.
Ήταν αποτέλεσμα σωστών επιλογών του Έλληνικού λαού και των πολιτικών προσωπικοτήτων που εκάστως ηγούνταν στις δεδομένες ιστορικές περιόδους. Η ιστορία μας τους οφείλει πολλά και θα τους καταγράψει ως τους υπεύθυνους και μεγάλους ηγέτες μιας άλλης εποχής.

Όλος αυτός ο προβληματισμός αναπόδραστα οδηγεί στο ερώτημα αν και σήμερα, στη νέα κρίσιμη αυτή στροφή του ιστορικού και διεθνούς χρόνου, διαθέτουμε ως Χώρα την υπεύθυνη και συγκροτημένη Κυβέρνηση που απαιτεί η κρισιμότητα των στιγμών. Αν έχουμε στη διάθεσή μας το ηγετικό διαμέτρημα που θα πάρει για την Πατρίδα τις σωστές αποφάσεις στον παγκόσμιο κυκεώνα.
Πολύ φοβάμαι πως η απάντηση είναι αρνητική.
Ας έχουμε τουλάχιστον την τύχη μαζι μας και την επόμενη φορά που θα κληθούμε να επιλέξουμε "ηγέτη" ας έχουμε κατά νου ότι οι εθνικοί εκπρόσωποί μας θα διαχειριστούν όχι μόνο ζητήματα εσωτερικής πολιτικής αλλά και προκλήσεις διεθνούς και ιστορικής εμβέλειας.

♦ Το παρόν κείμενο δημοσιεύεται αυτούσιο και απηχεί τις απόψεις του συγγραφέα ♦


0000000HV