Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία EPA/ANDY RAIN

Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία ανέβηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πεντάβαθμη κλίμακα της χώρας, δήλωσε αργά το βράδυ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας μετά τη συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, που είχε αποτέλεσμα 22 νεκρούς.

Σύμφωνα δε με δηλώσεις αξιωματούχων τουλάχιστον 20 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Όπως τόνισε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση». Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών.

Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ το επίπεδο του συναγερμού αναμένεται να παραμείνει στο ύψιστο επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι επίκειται επίθεση, προσωρινά μέχρις ότου γίνει γνωστό ότι η έρευνα για την επίθεση στο Μάντσεστερ έχει ολοκληρωθεί.

Η Ραντ πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες που έχουν παραταχθεί στους δρόμους θα παραμείνουν υπό τη διοίκηση της αστυνομίας.

Αρχικά οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο μιας αποστολής επιτήρησης σε συγκεκριμένα μέρη, όμως ενδέχεται να σταλούν για να πραγματοποιήσουν περιπολίες σε σταθμούς τραίνων ή σε αεροδρόμια, σε συναυλιακούς χώρους ή στάδια.

Η αστυνομία της Βρετανίας σημείωσε προόδους στην έρευνά της και ανακοίνωσε χθες ότι «ο άνδρας που είναι ύποπτος ότι διέπραξε τη φρικαλεότητα χθες το βράδυ (σ.σ. τη Δευτέρα το βράδυ) ταυτοποιήθηκε ως ο Σάλμαν Αμπέντι, 22 ετών», όπως δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωση, ο Αμπέντι ήταν ένας Βρετανός που γεννήθηκε στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς οι οποίοι είχαν φύγει από τη χώρα για να γλιτώσουν από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Προτεραιότητα της έρευνας «παραμένει να καθοριστεί αν (ο Αμπέντι) έδρασε μόνος ή αν ανήκει σε κάποιο δίκτυο», πρόσθεσε ο διοικητής της αστυνομίας.

Ένας άνδρας 23 ετών συνελήφθη επίσης λίγες ώρες νωρίτερα στο νότιο Μάντσεστερ και σύμφωνα με την αστυνομία φέρεται να συνδέεται με την επίθεση.

Τρεις άνδρες συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα στο νότιο Μάντσεστερ στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Επίσης έρευνες έγιναν κυρίως στην κατοικία του υπόπτου. Λίγοι περίοικοι γνώριζαν αυτόν τον «διακριτικό» και «συνεσταλμένο» φοιτητή.

Η Σάφι Ρόουζ Ρούσος, 8 ετών, είχε πάει στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε μαζί με τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδελφή της. Σκοτώθηκε από την ισχυρή έκρηξη σε μία από τις εξόδους της Manchester Arena μετά τη λήξη της συναυλίας.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία βρετανική εφημερίδα, η Sun, είχε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία της Ρούσος και μια άλλη του Αμπέντι με τις λέξεις Pure (αγνός) Evil (διαβολικός) αντίστοιχα στη λεζάντα από πάνω (σ.μ. λογοπαίγνιο με την έκφραση "pure evil" που σημαίνει απόλυτο κακό).

Ποια ήταν τα θύματα της φονικής επιθεσης στο Μάντσεστερ

Από την επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας στο Μάντσεστερ σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά και έφηβοι, και τραυματίστηκαν περίπου 60. Ακολουθεί η λίστα με τα ονόματα των θυμάτων που έχουν δοθεί μέχρι αυτή την ώρα στη δημοσιότητα:

--Σάφι Ρόουζ Ρούσος: Η κυπριακής καταγωγής 8χρονη, είναι ένα από τα μικρότερα σε ηλικία θύματα της επίθεσης. Στη συναυλία βρισκόταν με την μητέρα και την μεγαλύτερη αδελφή της, οι οποίες τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

--Τζορτζίνα Κάλαντερ: Η 18χρονη από το Λάνκασιρ, βόρεια του Μάντσεστερ, είχε ολοκληρώσει το δεύτερο έτος των σπουδών της στην Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, στο Runshow College, στο Λέιλαντ του Λάνκασιρ. Την Κυριακή είχε στείλει μήνυμα στο Twitter στην τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε στο οποίο έγραφε: "Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα σε δω αύριο", ενώ στον λογαριασμό της στο Instagram είχε αναρτήσει φωτογραφία της μαζί με την τραγουδίστρια από το 2015.

--Τζον Άτκινσον: Ο 26χρονος από το Ράντκλιφ έμενε στο βόρειο προάστιο του Μάντσεστερ, το Μπέρι.

--Ολίβια Κάμπελ: Τον θάνατο της 15χρονης επιβεβαίωσε η μητέρα της Σαρλότ Κάμπελ σε μήνυμά της στο Facebook σήμερα το πρωί: "Πήγαινε να τραγουδήσεις με τους αγγέλους και συνέχισε να χαμογελάς. Η μανούλα σ΄αγαπάει τόσο πολύ". Η Ολίβια είχε πάει στη συναυλία με τον φίλο της Άνταμ Λόλερ, ο οποίος νοσηλεύεται.

--Άλισον Χόου: Η 45χρονη είχε πάει στο Manchester Arena με την φίλη της Λίζα Λις για να παραλάβουν τις κόρες τους που είχαν παρακολουθήσει τη συναυλία.

--Λίζα Λις: Η 47χρονη είχε πάει με την φίλη της Άλισον Χόου να παραλάβουν τις κόρες τους.

--Κέλι Μπρούστερ: Η 32χρονη από το Σέφιλντ εργαζόταν σε γραφείο και είχε παρακολουθήσει την συναυλία μαζί με την αδελφή της Κλερ και την ανιψιά της Χόλι, οι οποίες νοσηλεύονται.

-- Αντζέλικα και Μαρσίν Κλις: Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστζικόφσκι ανακοίνωσε ότι ένα ζευγάρι Πολωνών που ζούσε στη Βρετανία σκοτώθηκε στην επίθεση χωρίς να τους κατονομάσει. Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης τους κατονόμασαν αναφέροντας ότι είχαν πάει να παραλάβουν τις κόρες τους που σώθηκαν.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]